Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní soudnictví (HP1191)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1191 - Ústavní soudnictví, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výběrový předmět v rozsahu jednoho (zimního) semestru. Má rozšířit výuku zejm. předmětu společného základu ústavní právo a státověda. Obsahem jsou bližší informace o koncepcích a vzniku ústavního soudnictví ve světě, v Československu, resp. v České republice, přiblížení postavení Ústavního soudu ČR v ústavním systému ČR, způsob ustanovování soudců a jejich status, metody práce Ústavního soudu ČR, jednotlivé typy řízení a postavení procesních stran. Součástí výuky je rozbor vybraných rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Do výuky jsou též zařazeny základní komparatistické informace z postavení a činnosti ústavních soudů vybraných evropských států.Na výuce se vedle učitelů z katedry ústavního práva podílejí též učitelé z jiných kateder - správního práva a teorie práva. Na závěr kurzu bývá organizována beseda se soudem Ústavníhosoudu.Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta ak. rok 2006/2007Zadání příkladu ke zkoušce z výběrového předmětu ÚSTAVNÍ SOUDNICTVÍ Ing. A. B. vlastní rekreační chatu, zapsanou v katastru nemovitostí, k níž nevede místní komunikace. Přístup k chatě je pouze buď lesem, kam je podle lesního zákona vjezd motorovými vozidly zakázán, nebo přes sousedící pozemek ve vlastnictví občana M. V. Občan M. V. ing. A. B. průchod ani průjezd přes svůj pozemek smluvně neumožnil, ing.       A. B. neuspěl ani se žádostí u příslušného správního úřadu o povolení výjimky ze zákazu vjezdu motorovým vozidlem do lesa. Ing. A. B. se žalobou u Okresního soudu v H. domáhal zřízení práva věcného břemene, spočívající v možnosti průchodu a průjezdu přes pozemek občana M. V. Proti rozhodnutí o nepovolení výjimky ze zákazu vjezdu do lesa se ing. A. B. odvolal ve správním řízení.    Odvolání ve správním řízení bylo zamítnuto s odůvodněním, že výjimku lze udělit pouze ve veřejném zájmu. Žalobu proti rozhodnutí odvolacího orgánu krajský soud v B. jako soud správní zamítl. Okresní soud v H. podanou žalobu zamítl s odůvodněním, že je třeba chránit vlastnictví občana M. V. před zasahováním do jeho soukromí. Odvolání proti tomuto rozhodnutí odvolací soud v B. zamítl. S daným právním stavem není ing. A. B. spokojen a domnívá se, že mu uvedená rozhodnutí znemožňují řádné užívání jeho rekreační chaty a rozhodl se domáhat ochrany svého práva u Ústavního soudu.  Napište: 1.    Jakým způsobem a s jakými argumenty by se ing. A. B. mohl bránit u Ústavního soudu proti rozhodnutí v občanskoprávní věci. 2.    Jak by měl Ústavní soud podle Vašeho názoru rozhodnout ve věci podané ústavní stížnosti ve správní věci.

Literatura

Povinná:V. Sládeček, V. Mikule, J. Syllová. Ústava ČR - komentář. 1. vydání. C.H. Beck, Praha. 2007. vybrané pasáže. V.Sládeček. Ústavní soudnictví. 2.vydání. C.H.Beck, Praha. 2003. A.Gerloch. Řízení před Ústavním soudem. Prospektrum, Praha. 1996. úst. z. 1/1993 Sb., Ústava ČR, zejm. články 81 - 89, z. č. 182/1993 Sb., Zákon o Ústavním soudu, Sbírka nálezů a usnesení Ústavního soudu. vybraná judikatura. Doporučená:V. Pavlíček, J. Hřebejk . Ústava a ústavní řád ČR, 1. díl. 2. vydání. Linde, Praha. 1998. vybrané pasáže. V.Mikule,V.Sládeček. Zákon o Ústavním soudu - komentář a judikatura k Ústavě ČR a Listině základních práv a svobod. Eurolex Bohemia, Praha. 2001. J.Filip,P.Hollander,V.Šimíček. Zákon o Ústavním soudu, komentář. C.H.Beck, Praha. 2001. E.Wagnerová . Ústavní soudnictví (Vznik, význam a některé organizační a procesní aspekty v komparativním pohledu). Linde,Praha. 1996. J. Kysela (ed.). Zákon o Ústavním soudu po třinácti letech. Eurolex Bohemia, Praha. 2006.

Garant

JUDr. Jiří Hřebejk

Vyučující

prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.JUDr. Jiří HřebejkJUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D.JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.JUDr. Radovan Suchánek, Ph.D.