Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj československého ústavního a politického systému (HP1211)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1211 - Vývoj československého ústavního a politického systému, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět je zaměřen na výklad vývoje ústavního a politického systému od vzniku Československé republiky do současnosti. Pozornost je věnována především klíčovým otázkám: problému kontinuity a diskontinuity po vzniku ČSR v r. 1918, prozatímní ústavě a ústavní listině z roku 1920, československému ústavnímu systému do mnichovského diktátu. Výklad pokračuje přes období protektorátu a Slovenského štátu, je zmiňováno zatímní státní zřízení a význam dekretálního období našeho ústavního vývoje. Dále je pozornost soustředěna na ústavní a politický vývoj let 1945-1948, výklad zahrnuje problematiku ústavních aspektů únorové krize v roce 1948, ústavu 9. května, nastolení režimu monopolní vlády jedné strany a rozklad právního státu. Závěr kurzu je zaměřen na problematiku tzv. socialistické ústavy z r. 1960, ústavní důsledky událostí roku 1968, vznik československé federace a erozi tzv. reálného socialismu, která vyústila v listopadové události v roce 1989 a přinesla zánik federace.Předmět je velmi vhodným východiskem pro další studium ústavního práva.

Literatura

Doporučená:Ján Gronský. Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa I. 1914-1945 . Karolinum Praha. 2005. Ján Gronský. Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa IV. 1989 - 1992.. Karolinum Praha. 2007. Ján Gronský. Komentované dokumenty k ústavním dějinách Československa II. 1945-1960.. Karolinuum Praha. 2006. Ján Gronský. Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa III. 1960 - 1989.. Karolinum Praha. 2007.

Požadavky

1)     Vznik samostatného státu Čechů a Slováků ("Čechoslováků")- vývoj koncepcí - mezinárodní souvislosti ? problém kontinuity a diskontinuity - národností problémy - menšiny.

Garant

doc. Dr. Ing. Ján Gronský, CSc.

Vyučující

doc. Dr. Ing. Ján Gronský, CSc.