Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativní funkce vlády a veřejné správy (HP1221)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1221 - Legislativní funkce vlády a veřejné správy, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus a tematické okruhy ke zkoušce:A) Blok teoreticko-právní 1. Pojem, systém a členění práva 2. Právní normy 3. Právní principy 4. Prameny práva 5. Interpretace práva, druhy výkladu 6. Aplikace práva, druhy procesů 7. Realizace práva, subjekt, objekt a obsah právních vztahů 8. Právní stát a jeho podstata 9. Mezinárodní právo a jeho vztah k vnitrostátnímu právuB) Blok legislativní praxe 1. Legislativa na úrovni gesčních ministerstev 2. Legislativa na úrovni vlády 3. Legislativa na úrovni Parlamentu 4. Publikace právních předpisů, platnost, účinnost, derogace 5. Normotvorba územních samosprávných celků 6. Legislativa a soudy, zejm. Ústavní soud 7. Legislativa a veřejný ochránce práv 8. Věcný záměr zákona, RIA, CIA 9. Návrh zákona, legislativní technika 10. Návrh podzákonných předpisů, legislativní technika 11. Popis legislativních jevů na příkladu NOZLiteratura:Povinná:- Knapp, V.: Teorie práva. Praha. C. H. Beck, 1995- kol. aut. Legislativní proces (teorie a praxe). Praha. Ministerstvo vnitra, 2011- Legislativní pravidla vládyDoporučená:- Gerloch, A., Kysela, J. (eds.). Tvorba práva v České republice po vstupu do EU. Praha. ASPI, 2007- Kněžínek, J.; Mlsna, P.; Vedral, P. Příprava návrhů právních předpisů. Praha. Úřad vlády, 2010- Melzer, F. Metodologie nalézání práva. 2. vydání. Praha. C. H. Beck, 2011- Sobek, T. Právní myšlení. Kritika moralismu. Praha. Ústav státu a práva, 2011- Šín, Z. Tvorba práva. Pravidla, metodika, technika, 2. vydání. Praha. C. H. Beck, 2009

Požadavky

1. Docházka min. 50 % a aktivní účast na hodinách s připravenými podklady.2. Samostatný návrh a řešení praktického příkladu - sepis návrhu právního předpisu.3. Průběžné testy orientace v oboru a schopnosti formulovat myšlenky.4. Úspěšné složení zkoušky.Zkouška probíhá ústně formou rozhovoru mezi zkoušejícím a nejméně dvěma zkoušenými studenty, kteří zodpovídají po jedné otázce z každého bloku. Studenti mají právo načas na přípravu a mohou mít libovolné podklady (jako je tomu v praxi). Cílem zkoušky je ověření orientace v oboru a potřebných souvislostech, znalost základních pramenůa schopnost vlastní argumentace, vyjádření a obhájení vlastního názoru, práce s podklady a aplikace práva.

Garant

Mgr. František Korbel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Korbel, Ph.D.