Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemkové právo (HP1271)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1271 - Pozemkové právo, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cílem předmětu "Pozemkové právo" je seznámit studenty se základními instituty pozemkového práva, poskytnout celkový přehled o zvláštnostech a právní úpravě pozemkových vztahů a poskytnout základní orientaci ve stěžejních právních předpisech, se zdůrazněním nutnosti orientovat se jak ve veřejnoprávních tak v soukromoprávních normách a tedy metodách veřejnoprávníchi soukromoprávních k pochopení podstaty katastrálního a pozemkového práva, neboť předmět spojuje soukromoprávní a veřejnoprávní aspekty vztahů k půdě jako zvláštnímu předmětu právních vztahů. Studijní předmět se zabývá vymezením pozemkového práva, jeho základních principů a právních předpisů, vlastnickým právem k pozemkům, omezením vlastnického práva a vyvlastněním, užívacími vztahy k půdě, kategorizací půdy, územním plánováním (zejména ve vztahu ke kategorizaci půdy), pozemkovými úpravami, katastrem nemovitostí, zejména pak zápisem právních vztahů do katastru nemovitostí a specifiky právního režimu vybraných kategorií pozemků. Nutně se bude zabývat též orgány státní správy a některými procesními otázkami na vybraných úsecích pozemkového práva. Studenti by měli získat základní orientaci ve stěžejních právních předpisech, se zdůrazněním nutnosti orientovat se jak ve veřejnoprávních tak v soukromoprávních normách a tedy metodách veřejnoprávních i soukromoprávních. Specifickým rysem tohoto předmětu jsou aktuální zásadní změny v právní úpravě, která je dána především účinností nového kodexu občanského práva v ČR (zákon č. 89/2012 Sb.) a nového katastrálního zákona (zákona č. 256/2013 Sb.). Tyto a další související právní předpisy přináší zásadní změny v právních vztazích k pozemkům. Změny, které přináší nový občanský zákoník a katastrální zákon, se v mnoha ohledech týkají samotných základů pozemkového práva. Jedná se především o návrat superficiální zásady a s tím související změny v předmětu vlastnického práva k nemovitostem, pojetí zásady dobré víry a materiální publicity či zcela novou koncepci zápisů do katastru nemovitostí a jejich předmětu. Smyslem výuky tak je nejen pochopení hlavních institutů, pojmů a principů nové právní úpravy, ale též jejich komparace s dosavadní právní úpravou.

Literatura

Povinná:Franková, M., a kol.,. Úvod do pozemkového práva, 1. vydání, Beroun: Eva Rozkotová 2014, 240 s. 2014. ÚZ č. 993 - Sagit 2014 - Katastr nemovitostí, Zeměměřičství, Pozemkové úpravy a úřady, ÚZ č. 900 - Občanský zákoník, Sagit 2012, ÚZ č. 1081 - Stavební zákon a vyhlášky,autorizované profese ve výstavbě, Sagit 2015, Doporučená:Eva Barešová, Iveta Bláhová, Pavel Doubek, Bohumil Janeček, Lumír Nedvídek, Helena Šandová, Katastrální zákon: komentář. 1. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2015, Sborník z konference dny práva 2012, Sekce pozemek v právních vztazích. 2012. IURIDICA No 442. ACTA UNIVERSITATIS BRUNENSIS. http://www.law.muni.cz/sbornik. Baudyš, P. :. Katastrální zákon. 1. vydání. Komentář. Praha: C.H.Beck, 2014. Švestka J., Dvořák J., Fiala J. a kol.. Občanský zákoník. Komentář. Svazek III.: Praha Wolters Kluwer, a.s.,2014. Eliáš, K . a kol. Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou. Ostrava, Sagit 2012. Spáčil, J. a kol. Občanský zákoník III. Věcná práva (§ 976-1474). Komentář. 1. vydání, Praha:C.H., Beck, 2013, Spáčil, J., Spáčil, M.. Přehled judikatury ve věcech občansko právních vztahů k pozemkům . Wolters Kluwer, a.s. Praha. 2011. s.764. Vrcha,P., Janků.P., Vrchová, V. Katastrální a související judikatura:výběr soudních rozhodnutí. Linde Praha 2011. 3. vydání. Hegenbart, M., Sakař, B. a kol.: Stavební zákon. 1.vydání, Praha: C.H.Beck, Praha 2008, Spáčil, J.. Ochrana vlastnictví a držby v občanském zákoníku. C.H.Beck, Praha 2003. Kabelková, Dejlová. Nájem a pacht v novém občanském zákoníku. Komentář. § 2201-2357.Praha: C.H.Beck, 2013. Franková, M., . Několik poznámek k problematice opuštění nemovitostí. Časopis pro právní vědu a praxi, Ročník XXII. s.109-115. Drobník, J.. Potřeba a perspektivy ochrany zemědělského půdního fondu, České právo životního prostředí 2/2002. Fábry, V. - Drobník, J.. Vlastnické a užívací vztahy a pozemková správa. Academia . Praha. 1983.

Požadavky

Zkouškové otázky: Půda, pozemek, parcela, nemovitost jako právní pojmy Půda jako objekt právních vztahů Pozemkové právo a jeho základní prameny Zvláštnosti půdy a projevy zvláštností půdy v pozemkových vztazích Účelová kategorizace půdy a její změna (podstata a systém účelové kategorizace půdy, příčiny a prostředky změny účelové kategorizace půdy) Územní plánování a jeho význam pro účelovou kategorizaci půdy (funkce a právní úprava). Pořizování a závaznost územně plánovací dokumentace Územní řízení a územní rozhodnutí Vlastnické právo k pozemkům - pozemkové vlastnictví (předmět, subjekt) Obsah vlastnického práva k pozemkům Hlavní etapy vývoje pozemkového vlastnictví od vzniku ČSR Vznik a zánik vlastnického práva k pozemkům (jednotlivé právní formy a charakteristika jejich právní úpravy) Smluvní převody vlastnického práva k půdě                                             Pozemky ve vlastnictví státu, obcí a krajů (specifika hospodaření, převody pozemků ve vlastnictví státu, krajů a obcí na jiné osoby) Vyvlastnění nemovitostí Příčiny a právní formy omezování vlastnického práva k pozemkům Omezení vlastnického práva k pozemkům v předpisech veřejného práva Právní úprava "sousedských vztahů" Věcná břemena Náhrada za omezení vlastnického práva Užívací práva k půdě (charakteristika a právní formy) Nájem, pacht a výpůjčka pozemků  Evidence nemovitostí (funkce a  vývoj evidence) Katastr nemovitostí (funkce, předmět a obsah katastru)                                                    Obnova a revize katastru Principy uplatňované při vedení katastru nemovitostí Zásada materiální publicity Zápisy právních vztahů do katastru nemovitostí (druhy a předmět zápisů, stručná charakteristika) Vklad do katastru nemovitostí (návrh, řízení o povolení vkladu)¨ Oprávnění ke vstupu na cizí pozemky, právo cesty, účelová komunikace Pozemkové úpravy (pojem, cíl, formy a předmět pozemkových úprav) Průběh a realizace pozemkových úprav Právní režim vlastnictví a užívání zemědělských pozemků  Ochrana zemědělského půdního fondu Právní režim lesních pozemků (vlastnické a užívací vztahy) Ochrana pozemků určených k plnění funkcí lesa Právní režim pozemků spojených s vodami (pozemky koryt vodních toků, vodních děl a pozemky s nimi sousedící) Pozemky v chráněných územích a ochranných pásmech   Právní režim pozemků v hornictví (vlastnictví ložisek nerostů, ložiskové území, dobývací prostor, důlní díla a náhrada důlních škod) Právní režim stavebních pozemků (stavební pozemek, oprávnění a povolení stavět) Neoprávněná a nepovolená stavba na pozemku   

Garant

JUDr. Martina Franková, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Jaroslav Drobník, CSc.JUDr. Martina Franková, Ph.D.JUDr. Petra Humlíčková, Ph.D.JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D.