Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální politika a udržitelný rozvoj (HP1282)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1282 - Environmentální politika a udržitelný rozvoj, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Environmentální politika a udržitrelný rozvoj  uvádí do aktuálních problémů životního prostředí, především pokud jde o klimatické změny, poškozování ozónové vrstvy Země, ohrožení biologické rozmanitosti, chemizace prostředí, odpady, hluk, atd. Všechny uvedené problémy se uvádějí do souvislosti s jejich globálními, regionálními a lokálními příčinami a důsledky, zejména s průmyslovým růstem, s růstem spotřeby a s růstem populace.  Tyto věcné souvislosti jsou základem pro výklad vzniku specializovaného druhu politiky, kterým je environmentální politika. Ekologické problémy a jejich environmentální souvislosti přisuzují nové role tradičním aktérům politiky počínaje státem, přes politické strany až po  nestátní aktéry, jako jsou nevládní neziskové organizace, banky, podniky, vlastníky pozemků až po jednotlivce. Environmentální politika je založena na řadě nástrojů a metod, jako jsou právní a ekonomické nástroje, nástroje organizační, výchova a vzdělávání aj.  Klíčový význam má  role Evropské unie, která pravidelně k environmentální politice přijímá akční programy. Aktuálním se jeví v současné době 7.Akční program do roku 2020. Vzhledem ke globální a přeshraniční povaze většiny ekologických problémů má zvláštní místo ve výkladu role OSN a mezinárodní vztahy v 19.-až 21. století, včetně ochrany životního prostředí v jednotlivých politických systémech a kulturách ve světě. Speciálně je v tomto předmětu soustředěna pozornost na specifické, ale typické otázky, jako jsou problematika obchodu ve vztahu k životnímu prostředí, využívání přírodních zdrojů, udržitelný cestovní ruch, sport, turistika či problematika vztahu mezi stavem životního prostředí a lidskými právy a související problematika environmentální migrace.

Literatura

Doporučená:Anton, D.K., Shelton, D.L.:. Environmental Protection and Human Rights, Cambridge University Press 2011. Braniš, M. Úvod do ekologie a ochrany životního prostředí, 2.přepracované vydání. Informatorium Praha. 1999. Bílková, V.-Tůma, M.-Urbanová, V.-Khol, R.-Stejskal,V. Vyhodnocení reformního úsilí Kofiho Annana v OSN a jeho perspektivy. Ústav mezinárodních vztahů Praha. 2004. Brundtlandová, Gro Harlem (ed.). Naše společná budoucnost. Academia Praha. 1991. Cílek, V. Tsunami je stále s námi: eseje o klimatu, společnosti a katastrofách. Alfa Publishing Praha . 2006. Cílek, V. Kašík, M. Nejistý plamen: průvodce ropným světem. Nakl.Argo, Praha. 2007. Damohorský, M. a kolektiv. Právo životního prostředí. 3.vydání. Praha říjen. 2010. C.H.Beck. Gore A.. Země na misce vah. Argo. Praha. 2000. Gore, A. Nepříjemná pravda. Nakladatelství Argo Praha. 2007. Jančářová, I.. Ekolgická politika. Masarykova univerzita, PF, edice učebnic č.353. Brno. 2004. Kolářová, H. Udržitelný rozvoj: hledání cest, které nekončí. COŽP UK Praha . 2006. Mezřický V. a kol. Environmentální politika a udržitelný rozvoj. Portál. Praha. 2005. Moldan, B. Podmaněná planeta. Nakladatelství Karolinum UK Praha. 2009. Stejskal, V. Úvod do právní úpravy ochrany přírody a péče o biologickou rozmanitost. Linde, Praha. 2006. Tichá, T. a kol. Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí. ABF Praha. 2004.

Požadavky

Základní podmínkou připuštění k ústní zloušce (předtermín) je účast na nejméně 6 z celkem 11 přednášek. Další studijní materiály:Konference OSN o životním prostředí a rozvoji. Dokumenty a komentáře, Management Press, Praha 1993Konference o udržitelném rozvoji WSSD, Johannesburg 2002 - sborník dokumentů ze summitu, ČEU 2003Státní politika životního prostředí ČR 2012-2020 - dokument MŽP 2012Státní program ochrany přírody a krajiny - dokument MŽP 2009Státní program environmentální výchovy, osvěty a vzdělání -dokument MŠMT a MŽP 2001Strategie udržitelného rozvoje, Vláda ČR, 20047.Akční program životního prostředí, Evropská komise, 2013  Zkouškové okruhyEnvironmentální problémy, příčiny, globální problémy životního prostředí, související problémyPojem environmentální politika, vznik a vývoj environmentální politiky na mezinárodní úrovniCyklus environmentální politiky (fáze)Udržitelný rozvoj (pojem, obsah, odraz v pramenech environmentální politiky)Základní zásady environmentální politiky ochrany životního prostředíIndividuální lidská práva a ochrana životního prostředíKolektivní práva domorodých národů a ochrana životního prostředíMezinárodní obchod a ochrana životního prostředíSvětová obchodní organizace a ochrana životního prostředíCelosvětové konference OSN o životním prostředí a udržitelném rozvoji  (Stockholm, Rio de Janeiro, Summit Millenium, Johannesburg, Rio+20)Vývoj mezinárodních vztahů v oblasti ochrany životního prostředí do Ria (1992)Významné vládní a nevládní instituce, organizace a politici z oblasti mezinárodních vztahů v oblasti ochrany životního prostředíVývoj mezinárodních vztahů v oblasti ochrany životního prostředí od Ria (1992) po Rio+20 (2012)Aktéři environmentální politikyStátní aktéři environmentální politiky, úloha politických stran v environmentální politiceNestátní aktéři environmentální politikyVývoj environmentální politiky EUAkční programy životního prostředí EU (zejména 7.akční program)Environmentální politika ČR (vztah k EU, hlavní strategické dokumenty)Prostředky environmentální politiky v ČRVyužívání přírodních zdrojů v ČR  - stav a problémy jednotlivých ekosystémů, druhů a krajinyFaktory lidské činnosti s negativními vlivy na životní prostředí - těžba, doprava, energetika, výstavbaUdržitelný cestovní ruch, sport, turistikaEnvironmentální migrace     

Garant

doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D.