Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvistika a právo (HP1366)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1366 - Lingvistika a právo, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Jazyk a národ. Jazyk a státÚloha jazyka při utváření národních společenství a státních útvarůZakotvení národního jazyka v uspořádání moderních státůČeskoslovenská a česká republika - úloha češtiny a menšinových jazyků Právní lingvistikaJazyk v legislativní praxiČinnost soudních znalců v jazykové oblastiJazyková analýza pro forenzní účely Právní jazyk a jeho analýzaDominantní rysy českého právního jazykaStylistické vymezení právních textů vůči textům obecně administrativním a odbornýmPokus o klasifikaci a popis hlavních žánrů právního jazyka Program semináře bude doplněn vystoupeními externích přednášejících k tématům menšinových jazyků v ČR, jazykové politiky a forenzní fonetické analýzy.

Literatura

Doporučená:Musilová, V.. Jazyková expertiza. . Praha: Kriminalistický ústav VB. 1984. Musilová, V.. Co je forenzní lingvistika 1-3.. Čeština doma a ve světě, . 2005,2006. BURKE, Peter.. Jazyky a společenství v raně novověké Evropě.. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.. 2004. HROCH, Miroslav.. Národy nejsou dílem náhody. Praha: Slon. 2011. 4.. 200-227. CVRČEK, František.. Právní informatika.. Praha -Plzeň. 2010. BÁEZ DE AGUILAR GONZÁLEZ, Francisco, ed. a BOSSONG, Georg, ed. Identidades lingüísticas en la España autonómica.. Frankfurt am Main: Vervuert. 2000. HOLEŠ, Jan a KADLEC, Jaromír.. Jazyková politika frankofonních zemí. . Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. 2012. STICKEL, Gerhard, ed.. National, regional and minority languages in Europe: contributions to the annual conference 2009 of . Frankfurt am Main: Peter Lang. 2011.

Požadavky

Splnění písemného testu alespoň na 70%.Docházka se semináře alespoň 70%.Odevzdání jedné písemné práce podle aktuálního zadání.

Garant

PhDr. Mgr. Alexandra Berendová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Alexandra Berendová, Ph.D.