Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní právo trestní (HP1481)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1481 - Mezinárodní právo trestní, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětuje seznámit posluchače se dvěma hlavními okruhy problémů. Prvním je definování a stíhání nejzávažnějších zločinů podle mezinárodního práva (genocidium, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, zločiny proti míru), zejm. s ohledem na současné mezinárodní tribunály OSN (pro bývalou Jugoslávii a Rwandu) a na Římský statut Mezinárodního trestního soudu. Druhou oblast představují konvencionální trestné činy, kde rovněž dochází k přijímání nových smluv s cílem účinnější spolupráce mezi státy v boji proti terorismu, nadnárodnímu organizovanému zločinu a korupci. V obou oblastech bude kladen důraz nejen na mezinárodněprávní úpravu, ale i na její implementaci v českém právním řádu.

Sylabus

Úvodní informace. Pojem mezinárodní trestní právo (Šturma)Zločiny podle mezinárodního práva (materiální právo) (Šturma)Zločiny podle mezinárodního práva v českém trestním právu (Navrátilová)Mezinárodní trestní tribunály ad hoc (Šturma)Univerzální jurisdikce, aut dedere aut judicare, imunity (Šturma, Baumruk)Mezinárodní trestní soud I. (Šturma)Mezinárodní trestní soud II. (Šturma)Nové zločiny a problémy MTS (Lhotský, Lipovský)Mezinárodní instrumenty proti organizovanému zločinu (Šturma)Mezinárodní instrumenty proti korupci. Pirátství (Šturma)Boj proti mezinárodnímu terorismu (Bílková)Vnitrostátní postih činů, k jejichž stíhání zavazuje mezinárodní smlouva. Extradice a právní pomoc v trestních věcech (Navrátilová)

Literatura

Povinná:Šturma, P. Mezinárodní trestní soud a stíhání zločinů podle mezinárodního práva. Karolinum. Praha. 2002. Šturma, P., Nováková, J. & al. Mezinárodní a evropské instrumenty proti terorismu a organizovanému zločinu. C.H.Beck. Praha. 2003.

Garant

prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.doc. JUDr. Jana Tlapák Navrátilová, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.