Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny daní a poplatků (HP1652)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1652 - Dějiny daní a poplatků, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět Dějiny daní a poplatků je právněhistoricky orientovaný předmět, který si klade za cíl rozšířit znalosti studentů v oblasti práva daňového. Jedná se o předmět, který by měl podporovat komparativní uvažování, a proto jsou přednášky orientovány dvěma směry. V prvě řadě jde o postihnutí vývoje daní a poplatků v historii českého státu, a to od jeho počátků v raném středověku až do druhé poloviny 20. století. Studenti tak mají možnost porozumět logice vývoje a zároveň jsou jim dány dostatečné podklady k samostatnému uvažování o výhodách a nevýhodách jednotlivých modelů zdanění, které doba přinesla a které byly v praxi uplatňovány. Vedle toho je výklad rozšířen i o jiné historické daňové systémy, které mohou mít smysl z hlediska srovnávacího, popřípadě které doplňují obraz o historických kořenech daňového práva v širším geografickém rámci. Studenti tak mají možnost seznámit se s daněm,i a poplatky ve státech antických, samostatná přednáška je věnována starovékému římskému impériu, sledován je vývoj daňové problematiky ve středověké i novověké historii některých evropských států (s pochopitelným důrazem na jejich vývoj v prostředí německém) a konečně je krátce reflektována i úloha daní a poplatků v právu kanonickém a církevním.

Literatura

Povinná:Starý, Marek a kol.. Dějiny daní a poplatků. Havlíček . Praha. 2009. 978-80-87109-15-1.

Garant

JUDr. Marek Starý, Ph.D.

Vyučující

JUDr. David Faladadoc. JUDr. ICLic. Záboj Horák, LL.M., Ph.D.doc. JUDr. Vladimír Kindlprof. JUDr. Michal Skřejpek, DrSc.JUDr. Marek Starý, Ph.D.JUDr. Jiří Šouša, Ph.D.prof. JUDr. Jiří Rajmund TreteraJUDr. Roman Vybíral, Ph.D.