Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Europeizace trestního práva (HP1861)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1861 - Europeizace trestního práva, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Předmět, jehož obsahová náplň prošla inovací, je věnován procesu europeizace trestního práva. V obecné části získá student informace jednak o harmonizaci národních trestních úprav, jednak o unifikaci trestního práva na nadnárodní úrovni. Studenti se dozví, jaký vliv má Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod na národní trestní právo, a to i ve světle judikatury Evropského soudu pro lidská práva. Rovněž získají přehled, jaké závazky vyplývají z členství v EU pro jednotlivé členské státy v oblasti trestněprávní. Ve druhé části předmětu je pozornost zaměřena na jednotlivé vybrané aktuální problémy europeizace.

Literatura

Povinná:Jelínek, J. a kol.. Trestní právo Evropské unie a jeho vliv na právní řád ČR a SR.. Leges Praha. 2015. Jelínek, J. a kol.. Tresní právo evropské unie. Leges Praha. 2014. Tomášek, M. a kol.. Europeizace trestního práva. Praha. 2008. Kmec, J.. Evropské trestní právo. Mechanismy europeizace trestního práva .........................C.H.Beck. 1.. Praha. 2006. Doporučená:Císařová,D., Fenyk, J., Gřivna, T. a kol. . Trestní právo procesní, . 5. 2008. Delmas-Marty, M.. Coprus Juris, v českém překladu J. Fenyka a D. Jílka . Brno. 1998. Delmas-Marty,M., Vervale, . J.A.E. Corpus Juris 2000, v českém překladu J.Fenyka a S. Kloučkové. . Brno: Vydavatelství Sypták. 2001. Fenyk, J., Svák., J.. Europeizace trestního práva.. 2008. Fenyk, J., Ondruš,R.. Právní styk s cizinou v trestním a netrestním řízení a před orgány veřejné správy.. Praha. 1997. Fenyk,J., Kloučková, S. . Mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech. 2.. Praha. 2006. Kmec, J., Kosař, D., Kratochvíl, J., Bobek., M. Evropská úmluva o lidských právech. 1.. Praha, C.H.Beck. 2012. Kratochvíl, V.. České trestní právo hmotné a procesní v evropském právním prostředí. Brno: Masarykova univerzita. 2009. Polák, P.. Úprava mezinárodní právní pomoci v trestních věcech v rámci Evropské unie s přihlédnutím k ochraně j. 2003. Šturma, P.. Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv. Část. čtvrtá. . 2.. Praha. 2003. Týž. "Historie a charakter MTS? In Problémy implementace statutu MTS do právního řádu.. Praha: C.H.Beck,. 2004. Tichý, L., Arnold., R., Svoboda, P., Král, R., Zemánek, J. . Evropské právo. 2004. Praha. Tomášek, M. (ed.):. Europeizace skutkových podstat některých trestných činů, AUC- I č. 1. 2007. Praha. Tomášek, M. /ed/.. Ochrana základních práv a svobod v procesu europeizace trestního práva. AUC - I č. 1. Praha. 2006. Tomášek, M.. Aktuální otázky europeizace trestního práva. AUC-I č.2. Praha. 2005.

Požadavky

 Zkouška probíhá ústní formou. Student si vylosuje jedno z 15ti témat, o němž pojedná v 10 minutovém exposé, a případně zodpoví doplňující otázky zkoušejícího.  Zkouškové okruhy z předmětu Europeizace trestního práva1.      Pojem europeizace, evropské trestní právo, nástroje europeizace2.      Proces europeizace v historickém pohledu3.      Europeizace trestního práva v kontextu Evropské Unie4.      Europeizace trestního práva v kontextu Rady Evropy5.      Trestní postih korupce v evropských souvislostech6.      Trestní postih kybernetické kriminality v evropských souvislostech7.      Zákaz mučení v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva8.      Zásada "ne bis in idem" - horizontální a vertikální účinky9.      Evropský zatýkací rozkaz10.    Corpus Juris11.    Projekt evropského veřejného žalobce12.    Eurojust a Evropská justiční síť13.    Vliv europeizace na postavení poškozeného a oběti14.    Vliv judikatury ESD na europeizaci trestního práva (příklady z judikatury)15.    Vliv judikatury ESLP na europeizaci trestního práva (příklady z judikatury)  Odborní garanti:    Doc. JUDr. Bc. Tomáš Gřivna, Ph.D.                             Doc. JUDr. Mgr. Jiří Herczeg, Ph.D.               

Garant

doc. JUDr. Bc. Tomáš Gřivna, Ph.D.doc. JUDr. Mgr. Jiří Herczeg, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Bc. Tomáš Gřivna, Ph.D.doc. JUDr. Mgr. Jiří Herczeg, Ph.D.