Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská politika (HP1901)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1901 - Hospodářská politika, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Předmět hospodářské politiky (HP), cíle, hierarchie cílů, nástroje a subjekty HP. Typy koordinace ekonomiky. Typy jednotlivých hospodářských politik. Teoretická východiska HP a základní historický exkurz (koncepce protekcionistické, liberální, ordoliberalismus). Monetární politika. Cíle, nástroje. Institucionální zakotvení.Postavení centrální banky v historii a současnosti. Teorie časové nekonzistence. Monetární nástroje a jejich konkrétní používání. Monetární báze. Inflační cílení.Maastrichtská kritéria a proces přijímání Eura a ERM II. ČNB a Evropská centrální banka. Fiskální politika. Keynesova teorie a jiný pohled na úlohu státu v ekonomice. Institucionální zakotvení.Nástroje fiskální politiky a jejich používání v ČR. Veřejné rozpočty a mimorozpočtové fondy. Položky příjmové a výdajové strany státního rozpočtu, funkce a možnosti použití. Použití fiskálních nástrojů ve stabilizační politice, hospodářské krize a způsoby řešení.Použití fiskálních nástrojů v prorůstové politice a typy hospodářského růstu. Vnější hospodářská politika. Cíle. Nástroje. Analýza jednotlivých položek platební bilance. Mezinárodní ekonomická integrace a úloha mezinárodních organizací. Globalizace ekonomiky. Hospodářská soutěž a konkurenceschopnost ekonomických celků.

Literatura

Povinná:KLiková, Ch. - Kotlán, I.. Hospodářská politika. Ostrava, Socrates. 2003. Němcová, I. - Žák, M.. Hospodářská politika. Praha, Grada. 1998. Žák, M. - Slaný, A.. Hospodářská politika. Praha, C.H. Beck. 1999 a další vydání. Doporučená:Liška, V. a kol.. Makroekonomie. Praha, Profesional Publishing. 2002, 2004. Friedman, M. . Za vším hledej peníze. Praha, Grada a LIberální institut. 1997. Gowland, D.. Makroekonomie. Praha, Victoria Publishing. 1995.

Požadavky

Zkouška z povinně volitelného předmětu "Hospodářská politika" je ústní. Studentem je vylosována 1 zkušební otázka, bude se požadovat aby student na základě svých teoretických znalostí, které získal na základě přednášek, samostudia a níže uvedené literatury, přip. konzultací byl schopen aplikovat na konkretní hospodářské problémy. Taktéž se předpokládá rámcová znalost aktuálních národohospodářských ukazatelů.

Garant

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.