Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana lidských práv v postkomunistických zemích s přihlédnutím k judikatuře ESLP (HP2016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP2016 - Ochrana lidských práv v postkomunistických zemích s přihlédnutím k judikatuře ESLP, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům teoretické znalosti a praktické schopnosti, kterých by se dalo využít během dalšího studia a praxe v oblasti práva. Judikatura ESLP se dotýká velmi širokého spektra právních odvětví a je použitelná jak ve sféře procesního, tak i hmotného práva. Znalost základních principů interpretace práva ESLP a dovednost rychle se orientovat v jednotlivých rozsudcích a rozhodnutích, naučí studenty efektivně pracovat s právními texty. Předmět může sloužit jako příprava na Moot court soutěž v oblasti mezinárodního nebo evropského práva v anglickém jazyce.

Sylabus

Seminář 1.Úvod do předmětu: seznámení se s prameny, požadavky ke zkoušce a s podmínkami efektivní práce v hodině. Historie EÚLP. Postavení EÚLP v hierarchii pramenů českého práva, využití českými soudy.Seminář 2.Podmínky přijatelnosti stížnosti k ESLP. Práce s rozhodnutími, týkajícími se nepřijatelnosti stížnosti. Rozbor neslučitelnosti racione loci, raione temporis, racione personae, ratione materiae. Vysvětlení základních principů výkladu EÚLP: "margin of appreciation", "living instrument", "subsidiarity" a další.Seminář 3.Práva vztahující se k osobní svobodě (články 2 až 5 EÚLP).Seminář 4.Práva vztahující se k duchovní svobodě (články 8 až 12 EÚLP).Seminář 5.Práva spojená s procesními zárukami (články 6, 7 a 13 EÚLP).Seminář 6.Právo na ochranu majetku (článek 1 Protokolu č. 1 k EÚLP).Seminář 7.Některá další práva, zaručená protokoly k EÚLP.Seminář 8.Práva právnických osob dle EÚLP.Seminář 9.Moot court na zadané téma.Seminář 10.EÚLP očima vlády. Praktické pokyny k vypracování stanoviska vlády ke stížnosti na porušení EÚLP. Seminář povede zástupce Kanceláře vládního zmocněnce pro zastupování ČR před ESLP.Seminář 11.Evropská ochrana lidských práv v dokumentech Benátské komise pro demokracii prostřednictvím práva Rady Evropy.Seminář 12.Závěrečné komentáře k Úmluvě. Doporučení k přípravě na zkoušku.

Literatura

Doporučená:Karen Reid. A practitioner‘s guide to the European Convention on Human Rights . 2012. Christoph Grabenwarter. European Convention on Human Rights : commentary . 2014. D.J. Harris, M. O‘ Boyle, E.P. Bates, C.M. Buckley. Law of the European Convention on Human Rights . 2009.

Požadavky

Zkouška z předmětu je ústní. Podmínkou účasti na zkoušce je odevzdání písemné stížnosti k ESLP a/nebo písemného stanoviska vlády v anglickém jazyce alespoň týden před termínem zkoušky. Předmětem zkoušky je diskuse o odevzdané práci. Zkouška probíhá v anglickém jazyce.

Garant

prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.JUDr. Bc. Alla Tymofeyeva, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.JUDr. Bc. Alla Tymofeyeva, Ph.D.