Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický kontext soudní moci II. (HP2086)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP2086 - Politický kontext soudní moci II., Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

SYLLABUS POLITICKÉHO KONTEXTU SOUDNÍ MOCI II.1. Úvod do tématu2. Funkce soudní moci a různá pojetí role soudce: soudce jako ústa zákona - soudce jako relativně autonomní aktér v rámci právního a politického systému - soudce jako tvůrce práva a politiky3. Pravomoce soudů a ústavních soudů zvláště, meze soudního, resp. ústavního přezkumu4. Organizace soudnictví a její vliv na nezávislost soudní moci, modely správy soudnictví, požadavky na výkon funkce soudce, odpovědnost soudců5. Modely výběru soudců, úprava deliberace a rozhodování6. Závaznost soudních rozhodnutí a možnosti jejich přezkumu, problém soudcovského aktivismu a pasivismu7. „Soudcokracie“: hrozba, skutečnost nebo ideál?8. Evropský soudní dvůr jako příklad úspěšného politického hráče?9. Mezinárodní soudnictví, výběr mezinárodní soudců a soudní dialog mezinárodních a vnitrostátních soudů10. Analýza vybraných rozhodnutí Ústavního soudu České republiky z právního a politického hlediska11. Odlišná stanoviska k přelomovým soudním rozhodnutím a jejich vliv na další vývoj judikatury12. Závěrečná open-book esej13. Vyhodnocení esejů a následná diskuse, zhodnocení postavení ústavních soudů v právním a politickém systému obecně i konkrétně v České republice

Požadavky

Pro úspěšné absolvování předmětu je potřebné získat nejméně 22 bodů z celkových 40, a to na základě přednesení a odevzdání dvou referátů (každý max. 10 bodů), přípravou projektů (každý max. 10 bodů) a napsáním závěrečné "open-book" eseje (max. 20 bodů).Optimální kombinaci představují dva referáty (a/nebo projekty) a esej. Minimální požadavky lze splnit prostřednictvím tří referátů (a/nebo projektů), případně referátem (projektem) a esejí.

Garant

JUDr. Jana Ondřejková, Ph.D.