Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny české společnosti od listopadu 1989 (HP2087)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP2087 - Proměny české společnosti od listopadu 1989, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Břemeno minulosti.„Path dependancy“: 1918 - 1989: charakteristiky střídajících se režimů, výsledky voleb, politické strany, ústavy, ústavnost a skutečný ústavní život. Stav československé společnosti po roce 1968 (normalizace, šedá ekonomika, disent). „Rok zázraků“ - mezinárodní kontexty a srovnání (SSSR, Polsko, Maďarsko, NDR). 2. Moc leží na zemi. Přebírání moci: listopad 1989 - leden 1990. OF, výměny ve vládách, kulaté stoly, kooptace, volba presidenta. První svobodné volby: politické strany a hnutí, volební systém, délka mandátu. Václav Havel a parlament. Exkurz: „nepolitická politika“. Hnutí, strany. Tradice stranictví v ČR. Rozdělení Občanského fóra.3. Účtování? „Vyrovnání, vyrovnávání se s minulostí“ („dekomunizace“, plošné seznamy, restituce, soudní a mimosoudní rehabilitace, zákony o minulosti, lustrace. ÚSTR). KSČ.4. Stát a trh. Ekonomická transformace. Vnější vlivy. Federální (šoková) a česká varianta transformace, formy privatizace. Vládní krize 1997-8.5. Dva národy. Soužití Čechů a Slováků v minulosti. Nesplněné české sliby. Pokusy o funkční federaci (1968 - 1992). Rozdělení státu a jeho důsledky. 6. Politické strany. Politické strany a jejich osudy v ČR. Opoziční smlouva. Osobnosti politických stran.Spory o občanskou společnost. Územní a profesní samospráva. 7. Rozdělení moci. Parlamentarismus v našich zemích (historický exkurz). Spory o druhou komoru. Fungování systému dělby moci.Prezidenti a jejich volení. Zavedení přímé volby. 8. Právo. Politika a právo v době transformace: právní kontinuita, diskontinuita. Ústava z prosince 1992. Justice, státní zastupitelství, Ústavní soud, Nejvyšší správní soud. Úřad ochránce práv. 9. Právníci. Právnický stav v posledním čtvrtstoletí. Právnické profese: soudci, státní zástupci, advokáti. Právnické fakulty.„Vzdělanostní“ politika: vysoké školy10. Svět. Mezinárodní zapojení ČR (Visegrád, NATO). Vztahy se sousedy. SNR, Polsko, Maďarsko, Slovensko.Ozbrojené síly. Přistupování k EU, pozice v EU.11. Poruchy. Poruchy systému: klientelismus, korupce, nevymahatelnost práva, nové strany-nestrany, oligarchizace politiky, populismus, média. 12. Obráceným dalekohledem. Celkový pohled: Odkud a kam (povaha odstraňovaného režimu, totalitarismus nebo autoritářský systém, bilance a výhledy v evropském kontextu: naděje a rizika. Budoucnost parlamentarismu, pravice a levice).

Literatura

Povinná:Mezřický Václav. Globalizace. 2003. Doporučená:Samuel P.Huntington. Střet civilizací. Rybka Publishers. 2001. Robert.D.Kaplan. Přicházející anarchie. Pavel Mervart. 2003. Jacek Zakowski. Obavy a naděje . Mladá Fronta. 2004. Joseph E.Stiglitz. Jiná cesta k trhu. Prostor. 2003. Allen Hammond. Which World. A Shearwater Books. 2000.

Požadavky

Kurz končí rozhovorem nad doma vypracovanou esejí (4 - 5 str.) na volně zvolené téma z odpřednášené látky.

Garant

doc. JUDr. Petr Pithart, dr. h. c.