Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regulace finančnch trhů (HP3056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP3056 - Regulace finančnch trhů, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Teoretická východiska a přístupy regulace finančního trhu - důvody regulace opírající se o typologii tržních selhání, modely institucionální uspořádání regulace a dohledu 2. Struktura finančního trhu - jednotlivé sektory finančního trhu, hnací síly vývoje finančního trhu, druhy obchodů prováděných na finančním trhu  3. Metody a postupy uplatňované při regulaci a dohledu nad jednotlivými sektory finančního trhu - regulace vstupu do odvětví, základní pravidla pro činnost jednotlivých finančních institucí a vynucování jejich dodržování 4. Rizika podstupovaná finančními institucemi a jejich řízení - druhy rizik, diverzifikace rizika, úloha risk managementu 5. Pravidla kapitálové přiměřenosti - vývoj od Basel I k Basel III, metody pro výpočet kapitálových požadavků vůči jednotlivým typům rizik 6. Regulace a dohled nad finančním trhem ve Velké Británii - historický vývoj, zákon FSMA a Financial Services Act 2010, komparace s Českou republikou 7. Regulace a dohled nad finančním trhem ve Spojených státech amerických - historický vývoj, stávající úprava a její změna v důsledku reformního zákona Dodd-Frank Act, komparace s Českou republikou 8. Finanční konglomeráty - typy konglomerátů, regulace v evropském a americkém prostoru 9. Investiční bankovnictví, hedgeové fondy, fondy private equity - charakteristika investičního bankovnictví a otázka separace od obchodního, charakteristika hedgeových, private equity fondů a jejich regulace 10. Derivátový trh - akcent na jednotlivé kategorie derivátů (forwardy, futures, opce, swapy) a obchodování s deriváty, oceňování derivátů 11. Regulace a dohled nad finančními deriváty - regulace ve Spojených státech a Evropské unii, účetní pravidla pro deriváty: zajišťovací účetnictví podle IAS 39 12. Finanční krize - typologie finančních krizí, analýza nejvýznamnějších finančních krizí 20. století a globální finanční krize      

Literatura

Povinná:Davies H., Green D.. Global Financial Regulation: the Essential Guide. Polity Press. 2008. Polouček S.. Peníze, banky, finanční trhy. C.H.Beck. 2009. Doporučená:Davies H.. The Financial Crisis: who is to blame. Polity Press, Palgrave Macmillan. 2010. Jílek J.. Deriváty, hedžové fondy a offshorové společnosti. Grada. 2006. Pilbeam K.. Finance and Financial Markets. Palgrave Macmillan. 2006. Valdez P., Molyneux P.. An Introduction to Global Financial Markets. Palgrave Macmillan. 2010.

Požadavky

 Zkouška má písemnou formu a skládá se z 5ti otázek, ze kterých je možno získat max. 10 bodů. Ke splnění zkoušky je vyžadováno 6 bodů. Předmětem otázek jsou témata přednášená v letním  semestru a znalost povinné literatury (viz. výše)

Garant

JUDr. Ing. Lenka Jurošková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ing. Lenka Jurošková, Ph.D.