Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní trestání (HP3062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP3062 - Správní trestání, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výběrový předmet seznámí studenty s vývojem právní úpravy územní samosprávy na území dnešní České republiky a s jejím současným ústavním a zákonným zakotvením včetně mezinárodněprávních a evropských souvislostí. Podrobně rozebere specifika organizace a činnosti územních samosprávních celků a  jejich orgánů při zajišťování potřeb místních a regionálních celků, modely organizace územních samosprávy a jednotlivé druhy činnostl orgánů samosprávných celků. Témata přednášek:Charakteristika odpovědnosti za správní delikty. Správní trestání jako součást výkonu veřejné správy. Pojem správního deliktu, pojmové znaky.Základní principy správního trestáníČlenění správních deliktů, stručná charakteristika jednotlivých druhů správních deliktů. Vztahy mezi správními delikty. Vztah odpovědnosti za správní delikt k jiným druhům právní odpovědnosti.Prameny právní úpravy. Stručný historický vývoj právní úpravy správních deliktů. Působnost zákonů upravujících správní delikty. Výklad zákonů. Europeizace trestního práva správního.Skutková podstata správních deliktů. Konstrukce skutkových podstat, legislativní problémy. Znaky skutkové podstaty správních deliktů. Souběh správních deliktů.Odpovědnost za přestupek. Základy odpovědnosti. Okolnosti vylučující protiprávnost. Zánik odpovědnosti za přestupky.Odpovědnost za správní delikty právnických osob a fyzických podnikajících osob. Vstupní poznámky. Základy odpovědnosti.Odpovědnost za správní delikty právnických osob a fyzických podnikajících osob. Znaky skutkové podstaty. Okolnosti vylučující protiprávnost. Zánik odpovědnosti.Správní tresty za přestupky a jiné správní delikty. Druhy správních trestů a ochranných opatření.Vyměřování správních trestů a ochranných opatření. Výkon správních trestů a ochranných opatření.Řízení o přestupcích a jiných správních deliktech. Prameny právní úpravy řízení o správních deliktech. Základní procesní zásady. Správní orgány a účastníci řízení.Instituty před zahájením řízení o správním deliktu. Zahájení řízení. Průběh řízení v první instanci (ústní jednání, shromažďování podkladů pro rozhodnutí, dokazování, zajišťovací prostředky, rozhodnutí o správním deliktu)Zkrácená řízení o správních deliktech. Přezkoumávání rozhodnutí o správním deliktu.

Literatura

Povinná:Mates,P. a kol.. Základy správního práva trestního.. 5. C.H Beck,Praha. 2010. doc. Prášková, H. Základy odpovědnosti za správní delikty. 1. vydání. C.H. Beck, Praha. 2013. Doporučená:Repík, B.. Evropská úmluva o lidských právech a trestní právo. Orac,Praha. 2002.

Požadavky

Požadavky ke kontrole studiaZkouška probíhá ústní formou.Tématické okruhy ke zkoušce:Odpovědnost za správní delikt (charakteristika, pojem a pojmové znaky správního deliktu)Základní principy správního trestáníČlenění správní deliktůPrameny právní úpravy. Působnost zákonů upravujících správní deliktySkutková podstata správních deliktů, znaky skutkové podstatyPojem a znaky přestupku.Základy odpovědnosti za přestupek. Znaky skutkové podstaty přestupku.Okolnosti vylučující protiprávnost. Zánik odpovědnosti za přestupekSankce za přestupek a ochranná opatřeníPojem a znaky správního deliktu právnické osoby. Pojem a znaky správního deliktu fyzické podnikající osoby.Základy odpovědnosti za správní delikt právnické osoby a fyzické podnikající osoby.Okolnosti vylučující protiprávnost. Zánik odpovědnosti za správní delikt právnické osoby a fyzické podnikající osoby.Sankce a ochranná opatření za správní delikt právnické osoby a fyzické podnikající osoby.Prameny právní úpravy řízení o správních deliktech. Základní procesní zásady. Správní orgány a účastníci řízení.Zahájení a průběh řízení o správních deliktech. Rozhodnutí o správním deliktu.Zkrácená řízení o správních deliktech.Přezkoumávání rozhodnutí o správním deliktu.

Garant

doc. JUDr. Helena Prášková, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Helena Prášková, CSc.