Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské právo procesní (HP3070)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP3070 - Evropské právo procesní, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Soudní soustava EU a základní zásady 2. Aplikace unijního práva před vnitrostátními soudy I: zásady unijního právního řádu 3. Aplikace unijního práva před vnitrostátními soudy II: praktická aplikace 4. Řízení o předběžné otázce 5. Přímé žaloby I: žaloba pro nesplnění povinnosti 6. Přímé žaloby II: žaloba na neplatnost, žaloba na nečinnost, námitka nepoužitelnosti 7. Přímé žaloby III. a jiné procesní nástroje: - žaloby úředníků - žaloba na náhradu škody - kasační opravný prostředek a přezkum - předběžná opatření - mimosoudní řešení: SOLVIT, ochránce práv 8. Průběh řízení 9. Zastupování ČR v řízení o předběžné otázce 10. Zastupování ČR v řízení o porušení povinnosti 11. Zastupování ČR v (ostatních) přímých žalobách 12. Řešení praktických příkladů - písemné vypracování, výsledek bude zohledněn u zkoušky

Literatura

Povinná:TOMÁŠEK, Michal.; TÝČ, Vladimír a kol.. Právo Evropské unie. 1.. Praha : Leges. 2013. 494 s.. 978-80-87576-53-3. Smlouva o fungování EU, Protokol (č.3) o statutu Soudního dvora Evropské unie, Jednací řád Soudního dvora Evropské unie, Svoboda, P. Úvod do evropského práva. 5. vydání. 2013. Pítrová, L. a kol.. Lisabonská smlouva: komentář. 1. vydání. 2010. Doporučená:Bobek, M, a kol.. Předběžná otázka: v komunitárním právu. 1. vydání. 2005. Karzel, D.. Evropský soudní dvůr: praktický průvodce. 1. vydání. 2006. Lasser, M.. Judicial Deliberations : A Comparative Analysis of Judicial Transparency and Legitimacy. 1. vydání. Oxforf University Press. 2004. Praktické pokyny týkající se přímých žalob a opravných prostředků. http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7031/. Informativní sdělení o zahájení řízení o předběžných otázkách vnitrostátními soudy. http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7031/. Průvodce pro poradce. http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7031/. Volitelná:Petrlík D.. Jednoduchý návod rychlého použití práva Evropské unie v soudní a správní praxi. Právní rozhledy. 2010. 8. 280-284.

Garant

prof. JUDr. Irena Pelikánová, DrSc.prof. JUDr. PhDr. Michal Tomášek, DrSc.

Vyučující

Mgr. Petr NavrátilJUDr. David PetrlíkJUDr. Martin Smolek, Ph.D., LL.M.