Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo na informace (HP3071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP3071 - Právo na informace, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Literatura

Povinná:Korbel,F. a kol. Právo na informace. Zákon o svobodném přistupu k informacím. Zákon o právu na informace o životním p. 2. LINDE Praha, a.s. Praha. 2005. Furek, A.,Rothanzl,L.. Zákon o svobodném přístupu k informacím. Komentář 2. vydání. 2012. LINDE Praha, a.s., Praha. Štenglová,I.,Drápal,L., Púry,F.,Korbel, F.. Obchodní tajemství. 1. vydání. 1. LINDE Praha, a.s., Praha. 2005. Kužílek,O.,Žantovský, M.:. Svoboda informací. Svobodný přístup k informacím v právním řádu ČR. 2002. LINDE Praha, a.s., Praha. Korbel, F.. Přehled judikatury. Právo na informace. 2013. Wolters Kluwer, a.s. Praha.

Požadavky

Požadavky ke kontrole studia    I. Docházka min. 50 % na semináře a aktivní účast na hodinách s připravenými podklady. II. Samostatný návrh a řešení praktického příkladu - žádosti o informace povinnému subjektu. III. Průběžné testy orientace v oboru a schopnosti formulovat myšlenky. IV. Úspěšné složení zkoušky. Zkouška probíhá ústně formou rozhovoru mezi zkoušejícím a 2 - 4 postupně zkoušenými studenty. Studenti mají čas na přípravu a mohou mít libovolné podklady (jako je tomu v praxi). Cílem zkoušky není primárně ověřovat zapamatování právní úpravy, ale orientaci v oboru a potřebných souvislostech, znalost základní judikatury, procesu a schopnost vlastní argumentace, práce s podklady a aplikace práva.  Tematické okruhy ke zkoušce Právo na informaceÚstavní a mezinárodní základy práva na informace a práva na ochranu informacíVývoj a prameny právní úpravy práva na informacePovinné subjektyPovinnost zveřejňovat informace, zákon o registru smluvOchrana utajovaných informacíOchrana obchodního tajemství, know-how, good willOchrana autorských práv a práv duševního vlastnictvíOchrana osobních údajů, osobnosti a soukromíOchrana dalších informací podle § 10 a 11 InfZPrávo na informace o životním prostředíPrávo na informace a povinnost mlčenlivosti, příklady mlčenlivosti v právním řáduZpoplatnění za poskytnutí informacíProces poskytování informacíOpravné prostředky v procesu poskytování informacíSoudní ochrana v procesu poskytování informacíVztah InfZ a dalších zákonů, např. SpŘ, ZVZ, StavZ, zákon o obcích při realizaci práva na informaceZásadní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve věcech práva na informaceZásadní rozhodnutí Ústavního soudu ve věcech práva na informaceZásadní rozhodnutí ESLP ve věcech práva na informaceQuo vadis, právo na informace? (náměty de lege ferenda) 

Garant

Mgr. František Korbel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Korbel, Ph.D.