Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úloha kodifikace v právních dějinách (HP3089)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP3089 - Úloha kodifikace v právních dějinách, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět se zabývá konkrétními případy velkých světových kodifikací a poté paralelně i vývojem kodifikací v českých zemích. Pojednáno je tak o kodifikacích v období římské říše, v oblasti německého, franckouzského a anglického práva. Z českých zemí je věnována pozornost nejprve kodifikacím středověkým (Ius regale montanorum, zákoník Karla IV.), poté stavovským (VZZ) a období abolutismu (od OZZ ke kodifikacím osvícenství). Období velkých evropských kodifikací 19. století je poté opět propojeno s komprací středoevropského vývoje - Code Civil - ABGB - BGB, velké kodifikace obchodního práva, kodifikace trestního práva a předmět je zakončen podobně pojatým vývojem ve 20. století s přihlédnutím ke zvláštnostem kodifikací socialistického práva.

Literatura

Doporučená:R. Seltenreich a kol.. Dějiny evropského kontinentálního práva. 3. vydání. Praha Linde. 2010. K. Malý. Dějiny českého a čsl. práva do r. 1945, 4. vydání. Praha Leges. 2010.

Garant

prof. JUDr. Jan Kuklík, DrSc.

Vyučující

prof. JUDr. Jan Kuklík, DrSc.JUDr. Petra Skřejpková, Ph.D.