Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Horní, energetické a atomové právo (HV1662)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HV1662 - Horní, energetické a atomové právo, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Horní, energetické a atomové právo je relativně novou a velmi aktuální právní problematikou, která se vyvíjí zejména v průběhu posledních několika desítek let. Jde o velmi dynamicky se rozvíjející úsek práva, který je charakterizován častými změnami právních úprav i vznikem úprav nových, a to jak na úrovni mezinárodní a evropské komunitární, tak zejména národních právních řádů. Silně jsou zde akcentovány nejen aspekty ekonomické, ale zvláště ekologické ale i sociální.V právním systému jde o soustavu pravidel práva veřejného s mnoha soukromoprávními přesahy a aspekty (vlastnictví, náhrady škod, podnikání atd.).Předmět je volitelný, má nejen posílit vědeckou činnost a výzkum na tomto úseku, ale i napomoci vychovat budoucí právní praktiky pro státní správu i podnikatelský sektor. Jde o typicky mezioborovou pedagogickou disciplinu, a to jak ve smyslu věd a oborů právních (právo správní, životního prostředí, obchodní, trestní, finanční, občanské atd.), tak i pokud jde o jiné vědecké discipliny (biologické, technické a ekonomické). Jeho prameny jsou mimo českou literaturu dostupné zejména v anglickém, německém a francouzském jazyce a na internetových stránkách nejrůznějších institucí.www.mpo.czwww.mzp.czwww.sujb.czwww.cbusbs.czwww.geofond.czSpolupracující instituce či experti :Akademické :Ústav pro horní a energetické právo UNI Bochum, SRN  - Prof. Dr. Johannes  Christian  PielowÚstav pro právo životního prostředí a právo energetické - PF UNI Leuven, Belgie - Prof. Dr. Kurt DeketeleareUNI Wien, Rakousko - Iuridicum - Prof. Dr. Bernard RaschauerUNI Katovice, Polsko - Prof. Dr. Aleksander LipinskiPF UP Olomouc - JUDr. Ondřej Vícha, Ph.D.Státní :Státní úřad pro jadernou bezpečnost - Ing. Dana Drábová, Ph.D. (předsedkyně)Ministerstvo obchodu a průmyslu ČR - Ing. Pavel Šolc (náměstek ministra) 

Literatura

Doporučená:Damohorský, M. a kol. Horní, energetické a atomové právo. Učební pomůcka - sylabus přednášek. bude elektronicky distribuováno účastníkům kurzu. PF UK Praha 2014. Bernard, M. Horní právo a ochrana životního prostředí . České právo životního prostředí č.2/2007. (20). 5-96. Damohorský, M. a kol. Právo životního prostředí, 3. vydání. C.H. Beck, Praha. 2010. Dvořák,J.-Mareček,J.-Sedláčková,V.-Sklenář,T.-Tunka, M. Nový stavební zákon v teorii a praxi s poznámkami a souvisejícími předpisy. Linde 2006. Dvořák, L. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí s komentářem. ABF Praha, 2005. Makarius, R. České horní právo - 1. díl. Montanex, Ostrava 1999. Makarius, R. Horní právo - Stanoviska. Montanex, Ostrava 1999. Šponar, P. - Vícha, O. Zákon o geologických pracích a jeho prováděcí předpisy s komentářem. ABF, Praha 2005.

Požadavky

Základní podmínkou připuštění k testu je účast nejméně na 6 z celkem 10 přednášek !

Garant

prof. JUDr. Milan Damohorský, DrSc.

Vyučující

prof. JUDr. Milan Damohorský, DrSc.Mgr. Jiří PokornýJUDr. Michal Sobotka, Ph.D.JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.