Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe - praxe v neziskových organizacích ochrany uprchlíků a migrantů (HV2016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HV2016 - Odborná praxe - praxe v neziskových organizacích ochrany uprchlíků a migrantů, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 Cílem předmětu je ukázat nejen to, jak vypadá uprchlické, azylové a cizinecké právo v praxi, ale i způsob, jakým pracují nestátní neziskové organizace, které pro vás mohou být po ukončení studia jednou z možností uplatnění. Seznámíte se také se skutečnými případy, sami vypracujete rozbor konkrétního případu a budete se podílet na práci neziskové organizace. Budeme spolu řešit nejen řadu právních, ale i etických otázek. 

Sylabus

Standardní sylabus není k dispozici, praxe probíhá ve dnech, na kterých se dohodnete s neziskovou organizací a na seminářích. Do organizace je nutno docházet minimálně jedenkrát týdně.

Literatura

Povinná:Šturma, P., Honusková, V. (eds.) a kol.. Teorie a praxe azylu a uprchlictví (skriptum k výběrovému předmětu). 2.. SCRIPTA IURIDICA, Praha.. 2012. Kosař, D., Molek, P., Honusková, V., Jurman, M., Lupačová, H.. Zákon o azylu: komentář. Praha: Wolters Kluwer Česká republika. 2010. UNHCR. Příručka UNHCR k postupům a kritériím pro určování pro určování právního postavení uprchlíků. Doporučená:Šturma, P. Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv. 2. Praha, C.H.Beck. 2010. 4..

Požadavky

 Předmět je zakončen kolokviem. Chceme po vás písemné vypracování návrhu postupu v případě klienta či klientky-žadatele o mezinárodní ochranu a vyhotovení písemného podání v jeho věci. Dále se musíte podílet na praxi - práci s případem; přesné aktivity a jejich časový rámec budou dohodnuty na začátku seminářů. Veškeré své aktivity konzultujete na povinných pravidelných týdenních seminářích, každý postup u konkrétního případu je nutno předem odsouhlasit i mentorem neziskové organizace.

Garant

JUDr. Věra Honusková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Věra Honusková, Ph.D.