Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo informačních a komunikačních technologií I (HV2088)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HV2088 - Právo informačních a komunikačních technologií I, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je představit studentům soukromoprávní otázky, které v právu vznikají v souvislostí s rozvojem informačních a komunikačních technologií. Přednášky budou zahrnovat zejména řešení praktických právních problémů a rozbory reálných příkladů z praxe.

Sylabus

Nejprve budou studenti seznámeni s působností práva v kyberprostoru a s aplikovatelností práva na delokalizované právní vztahy. Předmětu bude dále obsahovat rozbor, jak se právo vypořádává s identifikací subjektů v kyberprostoru a přičitatelnosti právního jednání elektronickým agentům. Na tuto problematiku naváže seznámení s právní úpravou elektronického podpisu. Další přednášky budou věnovány smluvnímu právu - nejprve uzavírání smluv po internetu a jejich závaznosti, dále pak bude pozornost věnována specifickým otázkám elektronického obchodování. Studenti se například naučí, jak koncipovat právní dokumenty pro elektronické obchody. Otázky smluvního práva budou zakončeny analýzou problémů, kterým by právník v praxi měl věnovat pozornost při sepisování smluv z oblasti informačních technologií (smlouva o vývoji software, implementační smlouva, SLA). Studenti budou dále seznámeni s právní povahou software a možností jeho ochrany. Během přednášek budou představeny licenční smlouvy, a to jak smlouvy na komerční placený software tak veřejné licence včetně creative commons a GPL. Jedna z přednášek bude věnována též odpovědnosti poskytovatelů služeb informační společnosti podle zák. č. 480/2004 Sb. a české a evropské judikatuře k tomuto tématu. V souvislosti s tímto tématem se předmět dotkne i vysoce aktuálního tématu porušování autorských práv na internetu a to včetně rozboru aktuálních rozsudku zahraničních soudů a Soudního dvora Evropské unie. Následovat budou přednášky o marketingu na internetu (včetně úpravy spamu), doménách a doménových sporech. Výuka bude zakončena prezentací studentských prací a diskusí nad aktuálními tématy práva a informačních technologií.

Požadavky

Předmět bude zakončen písemnou zkouškou a vypracováním stručného memoranda pro fiktivního klienta s řešením praktického právního případu.

Garant

JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Zdeněk Kučera, Ph.D.