Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět 3D zobrazovací metody aplikované v antropologii (MB110C77)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB110C77 - 3D zobrazovací metody aplikované v antropologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus1. Úvod do problematiky, popis přístrojového a softwarového vybavení 3D laboratoře, aktuální témata výzkumu; přístroj MicroScribe (landmarková data, křivky), popis práce, demonstrace přístroje2. Praktické cv.: zadáváni množiny bodů a křivky na lebce; vizualizace dat v softwaru Rhinoceros, vizualizace a zpracování dat v softwaru Morphologika, Past 3. Snímání obličeje studentů za využití faciálního skeneru Vectra 3D, úprava skenů v softwaru Rapidform4. Demonstrace laserových skenerů Roland LPX250 a LPX1200, práce se softwarem Pixform5. Demonstrace práce s přístrojem Smart 3D Breukmann, snímání a vytváření modelů dlouhých kostí6. Zpracovávání objemových dat z CT, práce se softwarem Avizo 5, segmentace objemových dat7. Příklady zpracovávání 3D dat metodami geometrické morfometrie za využití softwaru Morphome3cs i jiných softwarů

Literatura

Slice, DE., 2005. Modern Morphometrics in Physical Antropology. Kluwer Academic / Plenum Publisher, New York.Zeldich, ML., Swiderski, DL, Sheets, HD., Fink, WL., 2004. Geometric Morphometrics for Biologists: a Primer. Elsvier Academic Press, New York.Zima J., Macholán M. Analýza fenotypu In: Zima J., Machlán M. Munclinger P., Piálek J., 2004. Genetické metody v zoologii. Karolínum, Praha, str. 9-49.

Požadavky

Zápočet je udělován za prezenci a za vypracování zadaného protokolu. Výběr tématu protokolu dle dohody (práce s landmarkovými daty, křivkami, povrchovými či objemovými daty).

Garant

doc. RNDr. Jana Velemínská, Ph.D.