Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z antropologie (MB110C82)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB110C82 - Praktikum z antropologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Pohybový aparát: Obecná osteologie - základní stavba a rozdělení kostí, vznik a vývoj kostí., obecná arthrologie, anatomické názvosloví, praktická část: odhad věku dožití na základě kosterních pozůstatků člověka 2) Pohybový aparát: Kostra a svalstvo hrudníku - stavba páteře, funkce, zakřivení a ontogenetický vývoj páteře, hluboké svaly zádové, stavba hrudníku, svaly trupu a břicha - antagonisté, synergisté, pohyby trupu / pánve, dýchací pohyby.praktická část: posouzení držení těla 3) Pohybový aparát: kostra, klouby a svalstvo končetin se zřetelem funkci povrchových skupin svalů - praktická demonstrace 4) Pohybový aparát: lebka, svalstvo hlavy a krku - přehled kostí a svalových skupin s ohledem na vývoj a topografii lebky; části a prostory lebky; kraniometrické metody; 3D zobrazovací metody; praktická část: sestavování modelů lebky z dílčích kostí, odhad pohlaví podle lebky5) Trávicí soustava: přehled jednotlivých úseků trávicího traktu s ohledem na funkci a patologii; anatomie zubů; praktická část: rozpoznání kategorií zubů, stanovení věku na základě mineralizace prořezávání a involučních změn chrupu 6) Dýchací soustava: přehled jednotlivých etáží a úseků dýchací soustavy - funkční respirační děje v těchto oddílech. Vitální kapacita plic - praktické stanovení. Endokrinní soustava: přehled hlavních endokrinních žláz v závislosti na jejich funkci. Nejznámější endokrinopatie - jejich projevy a léčba 7) Urogenitální soustava - přehled stavby ledviny a vývodných cest močových. Funkční kapacita močového měchýře v dětství a dospělosti. Praktické cvičení - pitva vepřové ledviny; přehled orgánů mužské a ženské pohlavní soustavy, spermatogeneze, menstruační cyklus 8) Cévní soustava: Krev, srdce - stavba, činnost a řízení, velký a malý krevní oběh, fylogeneze cévní soustavy a fetální krevní oběh; praktická část: pitva vepřového srdce 9) Nervová soustava 10) Genetika člověka I: Izolace DNA z pletiva/tkáně vysolovací metodou - praktické laboratorní cvičení 11) Genetika člověka II: Vizualizace Baarova tělíska - praktické laboratorní cvičení 12) zápočet

Literatura

Čihák, R., 1987: Anatomie. Díl I. Avicenum. Praha. Čihák, R., 1988: Anatomie. Díl II. Avicenum. Praha. Dylevský, I., 1995: Základy anatomie a fyziologie člověka. Epava. Olomouc. Machová J.: Biologie člověka pro učitele. Karolinum. Praha. 2002. 269 s.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

doc. Mgr. Vladimír Sládek, Ph.D.Mgr. Martin Hora

Vyučující

Mgr. Martin Horadoc. Mgr. Vladimír Sládek, Ph.D.Mgr. Roman Šolc