Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do paleopatologie (MB110P18)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB110P18 - Úvod do paleopatologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Definice paleopatologie, její postavení v soustavě věd, její prameny, její význam, základní literatura.2. Historie paleopatologie ve světě a u nás a její současný stav.3. Základní metody výzkumu. Datování nálezů, evropská a egyptská chronologie.4. Kongenitální poruchy a dysplázie (geneticky založené odchylky od normální variace, mající klinický význam).5. Degenerativně produktivní procesy (patologické změny z nadměrné funkční zátěže během průběhu postnatálního života).6. Traumatické změny a výsledky záměrných zásahů (Smrtelné úrazy a zhojené poúrazové a pozásahové změny)7. Nespecifické infekce (stopy chronických zánětlivých změn, způsobených společenstvím nespecifikovaných mikroorganismů).8. Specifické infekce (chronické záněty způsobené jedním určitým druhem mikroorganismu, např. tuberkulóza, lepra, syfilis, neštovice, dětská obrna pod.).9. Nádory (nezhoubné a zhoubné) a procesy nádorům podobné (např.kostní cysty a histocytóza X).10. Kostní projevy anémií (cribra orbitalis a cribra cranii)11. Metabolické a cévní poruchy (avitaminózy, kalkulózy, dna, arterioskleróza, Harrisovy linie).12. Endokrinní poruchy (následky onemocnění žláz s vnitřní sekrecí).13. Kostní choroby nejasné etiologie (Pagetova choroba, osteogenesis imperfecta, fibrózní dysplázie apod.).14. Studium mumií a jeho význam pro paleopatologii (způsoby mumifikace, techniky studia mumií, zjišťované choroby vnitřních orgánů, parazitární choroby).15. Choroby zubů a alveolárních výběžků čelistí.

Literatura

Aufderheide A.C., Rodríguez-Martin, C.: The Cambridge Encyclopedia of Human Paleopathology. Cambridge University Press 1998.Steinbock, R.T.: Paleopathological Diagnosis and Interpretation. Ch.C.Thomas, Springfield, Illinois 1976.Stloukal, M., Vyhnánek, L.: Slované z velkomoravských Mikulčic. Academia, Praha 1976.Strouhal, E.: Nemoce a léčení v pravěku Československa. Ve: Vojtová M. a sp.: Dějiny čs. lékařství. Avicenum, Praha 1971, svazek 1, s. 11-41, 338-344.Strouhal, E.: Paleopatologie a medicína. Časopis lékařů českých 137/15: 473-475, 1998.Strouhal, E.: Z historie paleopatologie ve světě a u nás. Dějiny věd a techniky 31/2: 81-98, 1998.Strouhal,E., Vyhnánek, L.: Egyptian Mummies in Czechoslovak Collections. Sborník Národního muzea svazek 35, řada B, Praha 1979

Požadavky

Ústní zkouška v rozsahu přednášek a doporučené literatury.

Garant

doc. MUDr. Václav Smrčka, CSc.