Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Embryologie člověka a základy teratologie (MB110P62)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB110P62 - Embryologie člověka a základy teratologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Gametogeneze a fertilizace, fertilizace in vitro: poruchy gametogeneze a její následky pro vývoj plodu, vznik chromozomálních aberací, příčiny neplodnosti.Embryonální perioda: časné prenatální ztráty a jejich hlavní příčiny, kritická perioda pro vznik vývojových vad, vývoj zárodečných listů zárodku, vznik neurální trubice, základní morfogenetické systémy. Fetální perioda a vývoj placenty: výživa zárodku před vznikem placenty, význam placenty pro ochranu zárodku před zevními škodlivinami, následky poškození vývoje ve fetálním období - malé vrozené vady.Těhotenství, porod a vícečetná těhotenství: metody určení stáří plodu, porod v termínu a předčasný porod, nízká porodní váha, výživa plodu u dvojčat, umělé oplození.Vývoj hlavy, krku a jeho poruchy: vznik žaberní oblouků a jejich deriváty, vznik a splývání obličejových výběžků, kritická perioda vzniku obličejových rozštěpů.Vývoj srdce a jeho poruchy: dvojitý základ srdce, srdeční klička, tvorba předsíní a komor, fetální krevní oběh, srdeční vady. Principy teratogeneze: kritická perioda, sensitivní perioda, dávka a odpověď, farmakokinetika a farmakodynamika látek, mechanizmy vzniku vady na úrovni molekulární, subcelulární a celulární.Příčiny vzniku vrozených vad: genetické faktory, epigenetické faktory (fyzikální, chemické a biologické), interakce dvou a více faktorů, účinek podprahových dávek, chorobné stavy u matek, riziková povolání. Prokázané lidské teratogeny: definice teratogenu, nejznámější prokázané lidské teratogeny, embryotoxická a terapeutická dávka a pásmo bezpečnosti.Prevence vrozených vad z pohledu klinického teratologa: metoda primární prevence, genetická predispozice, metoda sekundární prevence.Prenatální diagnostika vrozených vad a přerušení těhotenství: současné metody prenatální diagnostiky vývojových vad, důvody přerušení těhotenství. Epidemiologie orofaciálních rozštěpů: problematika záchytu dětí s vrozenou vadou, oficiální registr vrozených vad, novorozenecké sex ratio a jeho změny, stoupá u nás počet dětí s vrozenou vadou? Metody testování škodlivých faktorů prostředí včetně léků: klasické testy na laboratorních zvířatech, alternativní testy in vitro a in ovo, principy teratogeneze a jejich uplatnění při testování.

Literatura

MOORRE,, K. L., PERSAUD, T. V. N. Zrození člověka (Embryologie s klinickým zaměřením). Praha: ISV NakladatelstvíPETERKA, M., NOVOTNA, B. (2010). Úvod do teratologie. Příčiny a mechanizmy vzniku vrozených vad. Praha: Karolinum.SADLER T. W. (2010). Langmannova lékařská embryologie. Praha: Grada Publishing a.s. (10.vydání).

Požadavky

Zkouška ústní - znalosti na záladě absolvování přednášek a studia doporučené literatury.

Garant

RNDr. Šárka Růžičková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Šárka Růžičková, Ph.D.