Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční cytogenomika rostlin (praktické cvičení) (MB120C116)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120C116 - Evoluční cytogenomika rostlin (praktické cvičení), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Den 1 úvod příprava mikroskopických preparátů z kořenových meristémů (Nicotiana, hybridní rostliny Festuca ´ Lolium: mitotické chromosomy) a prašníků (Arabidopsis thaliana: meiotické chromosomy) analýza připravených preparátů pomocí fluorescenčního mikroskopu (výběr vhodných preparátů pro Den 2) přímé a nepřímé značení DNA sond a jejich kontrola na agarosovém gelu (amplifikace a telomerové repetice A. thaliana pomocí PCR; značení rDNA repetic a chromosomově-specifických BAC klonů A. thaliana pomocí nick translace; značení genomové DNA pomocí nick translace)Den 2 fluorescenční in situ hybridizace (FISH, chromosome painting)/genomická in situ hybridizace (GISH), část I (příprava mikroskopických preparátů pro FISH, příprava hybridizačních sond, hybridizace) teoretické a praktické principy fluorescenční mikroskopie, práce s fluorescenčním mikroskopem a příslušným softwarem studium meiosy (stádia meiosy analyzována na připravených preparátech pomocí fluorescenčního mikroskopu, digitálně fotografická dokumentace)Den 3 FISH, chromosome painting/GISH, část II (odmytí a detekce nepřímo značených DNA sond) analýza preparátů pomocí fluorescenčního mikroskopu, digitálně fotografická dokumentace (lokalizace tandemových repetic na chromosomech a v jádrech A. thaliana, chromosome painting: lokalizace BAC klonů A. thaliana na pachytenních chromosomech a v interfásních jádrech - chromosome territories; vyhodnocení výsledků GISH - demonstrace inter-genomových translokací). zpracování fotografických výstupů závěr a shrnutí

Literatura

Schwarzacher T, Heslop-Harrison P (2000) Practical in situ hybridization. BIOS Scientific Publishers Limited.Oxford. pp.203.Liehr T (ed.) 2009. Fluorescence in situ hybridization (FISH). Springer-Verlag. Heidelberg. Berlin. pp.451.Lysak MA, Mandakova T (2012) Analysis of plant meiotic chromosomes by chromosome painting. In Plant Meiosis: Methods and Protocols. Edited by Pawlowski WP, Grelon M. Humana Press. New York. (pp. = jeste neni publikovano)

Požadavky

písemný test

Garant

Mgr. Terezie Mandáková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin A. Lysák, Ph.D.Mgr. Terezie Mandáková, Ph.D.