Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terestrické ekosystémy (MB120P05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P05 - Terestrické ekosystémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Struktura terestrických ekosystémů, organismy a globální ekologické faktory, vztah (i) k prostředí na stanovišti (ii) k sobě navzájem, hierarchická povaha přírodních systémů - význam škál vztah (i) k prostoru (ii) k času. 2.-4. Funkce rostlin a živočichů v ekosystémech a jejich vzájemné interakce (na příkladu cévnatých rostlin, bezobratlých a obratlovců). 5.-12. Dynamika a řídící síly ve fungování terestrických ekosystémů Země (biomy v přehledu), hlavní ekologické determinanty jejich struktury a v nich probíhající procesy, historický vývoj, diverzita a adaptace organismů. Tropické deštné lesy, savany, subtropické a temperátní pouště, mediteránní lesy, opadavé listnaté lesy, temperátní stepi, boreální tajga, arktická a alpínská tundra. 13. Sekulární sukcese a vývoj bioty v kvartéru, vstup člověka do přírodních krajin.

Literatura

Studijní literatura:Archibold O.W. 1995. Ecology of World Vegetation. Chapman & Hall, London.Begon M., Harper J.L., Townsend C.R. 1997. Ekologie. Jedinci, populace a společenstva. Vydavatelství Univerzity Palackého, Olomouc.Chapin S.F., Matson P.A. & Mooney H.A. 2002. Principles of Terrestrial Ecosystem Ecology. Springer, New York.Jeník J. 1998. Ekosystémy. Karolinum, Praha.Walter H. 1985. Vegetation of the Earth and Ecological Systems of the Geo-biosphere, Springer, 3. vydání.

Požadavky

Ke zkoušce jsou požadovány znalosti v rozsahu přednášené látky. Zkouška je formou písemného testu. Zápočet je udělován za aktivní účast na dvou jednodenních exkurzích.

Garant

doc. RNDr. Petr Sklenář, Ph.D.