Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dendrologie (MB120P06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P06 - Dendrologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Dendrologie obecná 1. Pojem dřevina 2. Vybrané kapitoly z biologie dřevin zaměřeno převážně na stromy stabilita stromů hodnocení zdravotního stavu stromů choroby stromů ( se zaměřením na houbové choroby) škůdci stromů ošetřování dřevin a péče o ně 3. Rozdělení dřevin z hlediska použití dle charakteru růstu a estetických zákonitostí charakteristika stanovišť a přiřazení určitých taxonů k nim 4. Ochrana dřevin v sídlech a krajině zejména před vlivem lidské činnosti stavební činnost toxicita - zasolení exhalace aj. Dendrologie speciální 1. Historie a význam introdukce dřevin 2. Dřeviny jehličnaté - 64 taxonů 3. Dřeviny listnaté - 375 taxonů dle fytogeografie po kontinentech:1. Evropské dřeviny2. Severoamerické dřeviny - západní pobřeží Severní Ameriky východní pobřeží Severní Ameriky 3. Asijské dřeviny - oblast korejskojaponská oblast čínskomongolskáVše se zaměřením na botanické druhy, v menší míře pak křížence a kultivary běžně se vyskytující v přírodě a výsadbách střední Evropy. Tedy na dřeviny, které jsou schopny vegetovat za běžných klimatických podmínek na našem území.

Literatura

Doporučená literatura :Gregorová, B. 2006. Poškození dřevin a jeho příčiny. ZO ČSOP, PrahaHillier, H. 2002. The Hillier manual Trees and Shrubs. David Charles Publishers, LondonKoblížek, J. 2006. Jehličnaté a listnaté dřeviny našich zahrad a parků. Sursum, TišnovKolařík, J. 2003. Péče o dřeviny rostoucích mimo les. ČSOP, Vlašim Kolařík, J. 2005. Péče o dřeviny rostoucích mimo les. ČSOP, VlašimKrűsmann, G.1977. Handbuch der Laubgehőlze 1-3. Paul Parey, Berlin und HamburgKrűsmann, G.1972. Handbuch der Nadelgehőlze Paul Parey, Berlin und HamburgMusil, J. Hamerník, J. 2007. Jehličnaté dřeviny. Academia, PrahaPejchal, M. 2008. Arboristika I. Vyšší odborná kola zahradnická a střední zahradnická škola v Mělníku, MělníkRehder, A. 2001. Manual of cultivated trees and shrubs. The Blackburn Press, New PerseyÚradníček a kol. 2001. Dřeviny České republiky. Matice lesnická, Písek

Požadavky

Ústní zkouška s praktickou poznávačkou dřevin.

Garant

Ing. Josef Souček