Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Conservation Biology (MB120P113)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P113 - Conservation Biology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Co je Ochranářská Biologie. V této části bude poskytnut úvod do studovaného oboru. Bude stručně diskutována historie oboru a poskytnut přehled základní literatury k oboru. Dále budou diskutovány základní problémy ochrany druhů a diversity naznačující problémy probírané v následujících přednáškách. Diskutovány budou i existující právní normy zakotvující druhovou a územní ochranu u nás i ve světě. 2) Populační biologie malých populací. Tato část bude jedním z nosných témat přednášky. Jejím cílem bude diskutovat problematiku chování druhů v malých populacích jak z pohledu demografického, tak z pohledu genetického, včetně problematiky evoluce v malých populacích. V závěru této části přednášky bude diskutována problematika stanovení minimální životaschopné velikost populace. 3) Vliv fragmentace na dynamiku druhů. V této části přednášky se problematika studovaná na lokální úrovni v části 2 přenese na krajinou úroveň. Cílem této části bude poskytnout přehled problematiky chování druhů ve fragmentovaných populacích. Diskutovány budou zejména schopnosti migrace druhů, genový tok a jejich stanovení. Dalším důležitým tématem budou modely dynamiky druhů v krajině. Závěrečným bodem této části přednášky bude diskuze problematiky designu reservací. 4) Analýza životaschopnosti populací. Tato část přednášky by měla propojit předcházející témata a poskytnout přehled technik využívaných při analýze životaschopnosti populací. Cílem této části bude poskytnout přehled konkrétních technik a programů a diskuse článků demonstrujících využití těchto postupů v praxi. Důležitou součástí této části přednášky bude i diskuse metodiky záchranných programů v ČR a ve světě, včetně diskuse již zrealizovaných programů. Tato část přednášky bude realizována ve spolupráci s dr. Vlastimilem Rybkou z Pražské botanické zahrady, který je jedním z autorů metodiky záchranných programů v ČR. 5) Diversita, stabilita a funkce ekosystémů. Tato, závěrečná, část přednášky se přenese z problematiky ochrany a dynamiky jednotlivých druhů k tématu druhové diversity. Budou diskutovány jak přístupy ke studiu druhové diversity, tak faktory udržující druhovou diversitu v krajině a význam druhové diversity pro stabilitu a funkci ekosystémů.

Literatura

Meffe & Carroll (1994): Principles of Conservation Biology. Frankham et al. (2003): Introduction to conservation genetics. Primack (2000): Primer of Conservation Biology. Česká verze Primack, Kindlman & Jersáková (2001): Biologické principy ochrany přírody. Young & Clarke (2003): Genetics, demography and viability of fragmented populations.

Garant

doc. RNDr. Zuzana Münzbergová, Ph.D.