Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluce buňky (MB120P121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P121 - Evoluce buňky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvodní zamyšlení: buňka jako ústřední jednotka života a evoluce, základní koncepty2. Strukturní a fylogenetická rozmanitost buněk, buňka prokaryotická a eukaryotická, současné představy o fylogenezi života, možné pozice kořene fylogenetického stromu života, debata "tree of life" versus "net of life"3. Globální fylogenetická struktura eubakterií, archebakterií, eukaryot; příklady metod umožňujících rekonstruovat dávné evoluční události.4. Genom: evoluce genové výbavy - vznik a zánik genů, polyploidizace, horizontální genový transfer, evoluční dynamika intronů, evoluce fyzické podoby genomů5. Evoluční aspekty replikačního, rekombinačního a reparačního aparátu, dichotomie mezi eubakteriemi a archebakteriemi/eukaryoty, možný virový příspěvek k současné podobě DNA genomu6. Evoluční aspekty transkripčního a sestřihového aparátu; evoluce transkripční regulace a chromatinu; epigenetické procesy7. Evoluce translace a translačního aparátu, vznik a proměny genetického kódu8. Endomembránový systém prokaryot a eukaryot, původ biochemicky odlišných membrán (eubakterie/eukaryota versus archebakterie), vznik a diversifikace molekulárního aparátu eukaryotického endomembránového systému9. Evoluce cytoskeletu: společný původ cytoskeletu a cytoskeletárních proteinů prokaryot a eukaryot, vznik a evoluce bičíku, evoluce mitózy a cytokineze10. Endosymbióza: rozmanitost endosymbiotických asociací, obecné rysy evoluce endosymbiontů, endosymbiotický genový transfer11. Vznik a evoluce mitochondrie a mitochondriálních genomů, reduktivní evoluce - mitosomy a hydrogenosomy12. Vnik fotosyntézy, evoluce sinic, vznik a evoluce primárního plastidu, "plastid-early" versus "plastid-late" hypotézy13. Sekundární endosymbiózy a kontroverze ohledně jejich počtu, chromalveolátová hypotéza, evoluce nukleomorfu, terciární endosymbiózy a náhrady plastidů, kleptoplastidy14. Evoluce signálních a regulačních sítí buňky, mezibuněčná komunikace, evoluce mnohobuněčnosti 15. Vznik eukaryotické buňky, hlavní hypotézy (vodíková, syntrofická, eocytová atd.) a jejich kritické zhodnocení

Literatura

1. Recentní články z oborných časopisů dle pokynů vyučujícího.2. Knihy:Pagel M, Pomiankowski A, eds (2007) Evolutionary Genomics and Proteomics. Sinauer Associates.Sapp J (2009) The New Foundations of Evolution: On the Tree of Life. Oxford University Press.Koonin EV (2011) The Logic of Chance. The Nature and Origin of Biological Evolution. FT Press Science.Lane N (2012) Síla, pohlaví, sebevražda. Academia.

Požadavky

Zkouška je písemná, podmínkou k připuštění ke zkoušce je prezentace článku na semináři.

Garant

doc. Mgr. Marek Eliáš, Ph.D.