Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Datahandling and numerical analyses in biostratigraphy (MB120P132)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P132 - Datahandling and numerical analyses in biostratigraphy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod. Formáty dat v biostratigrafii, sběr dat, souborové formáty.Vložení dat do Excelu, kalkulace procent, zobrazení v Excelu, import, export, program C2.Úvod do programu Tilia. Procentuální kalkulace, koncentrace, “accumulation rates”. Aitchison log-ratio transfromace. Prezentace dat: siluety, histogramy, litologie, datování, zóny.Použití Excel, export do Tilia, TGView.Úvod do souboru programů POLPAL. Práce s tabulkami, diagramy. Obecné informace k analýze dat, “depth age modelling”Depth age modelling v programu Oxcal, calibrace dat, U_Sequence a P_Sequence model. Spline interpolace. Dissimilarita a “analog matching”Kvantifikace numerických rozdílů fosilních spekter, úvod do dissimilarity a indexů dissimilarity. Úvod do “Modern analogue technique” (MAT). Koeficienty dissimilarity k použití v “Analogue Matching” a “Rate of Change”.Cvičení s SSM a MAT, kalkulace rate of change Klasifikace a stratigraficky omezená klasifikace, zonace, clustrová analýzaKolik zón obsahuje moje stratigrafie?Software: CONISS Úvod do mnohorozměrné analýzy datRedukce počtu dimenzí. Úvod do ordinace pro použití v paleoekologii, nepřímé (PCA, CA, DCA) a přímé (CCA, RDA) techniky.Software: CANOCO, C2 DiverzitaProč se zabývat diverzitou minulosti? Dva elementy diversity - species richness a evenness. Úvod do ukazatelů diversity.Rarefaction (Polpal) + evenness (Excel) Úvod do modelováníPOLLSCAPE, simulace vegetace a pylových spekter.Databáze. Využití databází ve stratigrafii a paleoekologii. Struktura dat, relační tabulky. Prostředí PostgreSQL, import a export dat pro numerické analýzy. Příklady světových databází stratigrafických dat. Integrovaná analýza datSouhrn technik a jejich aplikace v integrovaném výzkumu.

Literatura

Birks & Gordon (1985): Numerical methods in Quaternary pollen analysis. Academic Press.Elias (2007): Encyclopedia of Quaternary Sciences. Elsevier. - vybrané kapitoly

Požadavky

účast na hodinách řešení příkladové úlohy

Garant

RNDr. Petr Kuneš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Kuneš, Ph.D.