Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Quaternary palaeoecology (MB120P134)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P134 - Quaternary palaeoecology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Pojetí času - klima, počasí. Hlavní otázky studia paleoekologie. Princip aktualismu, příklady paleoekologické argumentace, další principy. Historie a aspekty studia. Klima a stratigrafie kvartéru a jejich pozadí (klimatický systém, mořské proudy, NAO), klimatické modely.2. Sedimentační prostředí pro studium paleoekologie, typy a vývoj jezer, paleolimnologie. Popis sedimentů. Odběrové metody. Metody datování jezerních sedimentů.3. Principy pylové analýzy. Vznik pylu, funkce a morfologie. Aeropalynologie. Faktory ovlivňující přítomnost pylu v atmosféře, disperze pylu, lokální vs. regionální pylová data, vztah pylu a vegetace, sedimentace pylu, typy dekompozice pylu.4. Flóra a vegetace během miocénu, pliocénu a pleistocénu. Fosilní doklady o terciérní flóře z hnědouhelných pánví, současné rozšíření terciérních reliktů. Dlouhé sekvence z pleistocénu v jižní Evropě, vývoj mediteránního prostředí, hlubokomořské vrty. Datování starých sedimentů - luminiscense, paleomagnetismus.5. Starší a střední kvartér a jeho interglaciály. Marinní isotopová stádia a rámec období kvartéru, glaciální/interglaciální cyklus, hlavní interglaciály středního kvartéru a jejich charakteristika. Vývoj interglaciálního prostředí.6. Poslední glaciální cyklus. Začátek interglaciálu, Eem, časný Weichsel, vrcholný glaciál a glaciální maximum. Stratigrafie, vývoj klimatu a vegetace.7. Rostlinné makrozbytky a jejich využití. Vznik, šíření a proces ukládání. Interpretace záznamů makrofosilií, hlavní problémy řešení na příkladech.8. Rekonstrukce flory a vegetace - problémy využití pylu jako indikátoru výskytu rostlin, korekční faktory, akumulace pylu jako indikátor biomasy, rekonstrukce klimatu a prostředí, indicator species, modern analogues, transfer functions. Kvantitativní rekonstrukce vegetace (LRA).9. Prostředí a vegetace v pozdní fázi Weichselu - přehled v Evropě a na území ČR, biotické reakce na výkyvy klimatu, sopečná činnost, rostlinné makrozbytky, hmyz.10. Glaciální refugia, teorie, stadiály a interglaciály, identifikace refugií, mechanismus vymírání druhů rostlin, migrační cesty, studium diverzity v minulosti, genetické analýzy paleobotanického materiálu, využití ke studiu migrace, populací.11. Kvartérní historie savců a člověka, hromadné vymírání savců a jeho příčiny, vliv megaherbivorů na přirozené lesy.12. Paleoekologie a současná ochrana přírody. Co je přirozené? Příklady na oceánických ostrovech. Požárová dynamika v minulosti. Odlišnosti a podobnosti současného interglaciálu.

Literatura

Birks, H.J.B. & Birks, H.H. (1980) Quaternary Palaeoecology. Blackburn Press.Bradley, R.S. (1999) Paleoclimatology: reconstructing climates of the Quaternary. Academic Press.Cohen, A.S. (2003) Paleolimnology: the history and evolution of lake systems. Oxford University Press.Elias, S.A. (Ed.). (2007) Encyclopedia of quaternary science. Elsevier.Lang, G. (1994) Quartäre Vegetationsgeschichte Europas: Methoden und Ergebnisse. G. Fischer.Lowe, J.J. & Walker, M.J.C. (1997) Reconstructing quaternary environments. Addison Wesley Longman.Literatura je dostupná buď v příruční geobotanické knihovně nebo u mne k zapůjčení.Doporučená literatura pro další čtení je uvedena v syllabu u jednotlivých lekcí.

Požadavky

jedno aktivní vystoupení v diskuzi nad článkem k probíranému tématu (zpracování článku) absolvování písemného doplňovacího testu. Otázky budou vycházet z informací dohledatelných v doporučené literatuře, z prezentací na přednáškách a z článků určených ke čtení (na přednáškách se všechny články probírají)

Garant

RNDr. Petr Kuneš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Kuneš, Ph.D.