Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekosystémová a krajinná ekologie (MB120P16P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P16P - Ekosystémová a krajinná ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Hlavní teoretická a praktická témata v rámci hierachie přírody a člověkem utvářeného prostředí jsou pojednána v kontextu práce s krajinou. Krajinná ekologie je nazírána jako dynamický transdisciplinární obor založený na principech ekosystémového fungování. Vnímání přírody člověkem, krajinná typologie, vizualizace dat, model matrice-plochy-linie, teorie ostrovní biogeografie, metapopulační dynamika organismů v krajině, ekologie města, agroekologie, ekotoxikologie, krajinné a územní plánování - představují výběr bodů představujících soudobé náměty, jimiž se zabývá také Mezinárodní asociace pro ekologii krajiny (IALE) konfrontující různé školy, které přispěly k racionálnějším přístupům k využívání světových zdrojů v intencích trvale udržitelného rozvoje. (1) Měřítka v prostoru a čase (2) Struktury v krajině (3) Dynamika v krajině (4) Změny stanovišť a ekologická stabilita (5) Vizualizace prostorových dat (6) Typologie a regionalizace krajiny (7) Ekologie člověka: město a venkov (8) Znečištění v krajině a biodiagnostika (9) Biodiverzita: ochrana a obnova ekotopů (10) Postoje k přírodě, vnímání - percepce krajiny (11) Správa ekosystémů (12) Globální ekologické změny Literatura Kovář P., 2014 (2012): Ekosystémová a krajinná ekologie. Univerzita Karlova v Praze, Nakl. Karolinum. Farina A., 1998: Principles and Methods in Landscape Ecology. Chapman & Hall, London.A další doporučená literatura k jednotlivým tématickým okruhům (viz např. přiložené pp prezentace).

Požadavky

Zkouška je složena ze dvou částí (probíhajících zpravidla ve stejný den vypsaného termínu):1. Písemná část formou hromadně psaného testu, kde jsou (zpravidla u 15 otázek) k nabídce 3 alternativní odpovědi, z nichž jedna je správná. Čas na test není omezen, zpravidla studentům netrvá déle než max. 20 minut.2. Ústní část formou rozpravy studenta s examinátorem na téma náhodně vytažené otázky z širší tématické látky. Soubor otázek pokrývající rozsah přednášené látky v kursu dostávají studenti s předstihem před zkouškou. Výsledná známka je kombinací resp. průměrem známek z obou částí zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc.