Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fytogeografie (MB120P38)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB120P38 - Fytogeografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní biogeografické jevy a pojmyMetody popisu rozšíření rostlin. Obecné biogeografické jevy a charakteristiky Areál. Disjunkce. Refugium. Endemismus. Floroelementy. 2. Příčiny nerovnoměrného rozšíření organismů na ZemiEkologické a historické vlivy na rozšíření rostlin ve vztahu k časovému a prostorovému měřítku jeho studia. Historie Země, fyzicko-geografické vlastnosti zemského povrchu, biologické vlastnosti a ekologie organismů.....) 3. Historie biogeografie a základní myšlenkové a metodické postupy Historie biogeografie jako odraz rozvoje metodických postupů v biogeografii v kontextu rozvoje dalších přírodních věd. Základní školy a směry studia rozšíření organismů na Zemi (Dispersalismus x Vicariance, Panbiogeografie, Kladistická biogeografie). 4. Vývoj flóry Země a její současné rozšíření Flórogeneze - hlavní rysy vývoje vegetace Země. 5. Současná flóra a vegetace Země Rostlinné říše. Floroelementy. Vegetace Země - rozšíření a základní charakteristiky hlavních vegetačních typů Země. 6. Vegetace a flóra střední Evropy Současná vegetace a flóra střední Evropy a hlavní rysy historie jejího vzniku. Vliv a průběh čtvrtohorního zalednění. Floroelementy, endemity a relikty střední Evropy. 7. Centra biodierzity Země a jejich ochrana Původ užitkových rostlin. Centra biodiverzity na Zemi. Příspěvek fytogeografie k jejich detekci, evaluaci a implikace pro jejich ochranu. Studijní materiály na: http://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=1866 ve studijním systému MOODLE

Literatura

Avise J.C. 2000. Phylogeography: The History and Formation of Species.Harvard University Press.Brown J.H. & M.V. Lomolino. 2006. Biogeography. Sunderland. (3rd Edition) Cox C.B. & Moore P.D. 2005. Biogeography. An ecological and evolutionary approach. Hendrych R. 1983. Fytogeografie. SPN Praha.Holub J. & V. Jirásek. 1971. Terminologie - Slovníček fytogeografických termínů. Preslia, Praha, 43: 69-87.Ložek V. 1973. Příroda ve čtvrtohorách. Praha.

Požadavky

1. Zápočet Podmínkou udělení zápočtu je úspěšné splnění úkolů - účast na společné exkurzi do BZ Liberec a prezentace článku k probírané tématice. 2. Zkouška Podmínkou úspěšného absolvování předmětu je uspokojivé splnění testu. Celkem 126 b. (1: 126-110 b., 2: 109-80 b., 3: 79-60 b.)

Garant

RNDr. Daniel Stančík, Ph.D.