Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie rostlin (praktikum) (MB130C74)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130C74 - Fyziologie rostlin (praktikum), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Rostlinná barviva. Extrakce a chromatografie plastidových barviv, eluce, absorpční spektra. Transport elektronu z donoru na akceptor v připraveném extraktu. Chromatografie vakuolárních barviv - demonstrace pomocí zdroje záření UV. Fotosyntéza, dýchání, asimiláty. Měření rychlosti čisté fotosyntézy u rostlin C3 a C4 jako úbytku oxidu uhličitého v uzavřeném systému, závislost rychlosti čisté fotosyntézy na koncentraci CO2, stanovení kompenzační koncentrace CO2. Stanovení rychlosti respirace jako uvolňování CO2 ve tmě. Vodní režim rostliny. Stanovení osmotického potenciálu pletiv v pokožce cibule (sledování hraniční plazmolýzy). Transpirace, vodivost průduchů a rychlost čisté fotosyntézy (měření v otevřeném systému) v závislosti na vodním sytostním deficitu a relativním obsahu vody. Detekce ligninu v pletivech. Vliv světla na lokalizaci škrobu v listech pelargonie. Minerální výživa. Vliv nedostatku dusíku na růst a vývoj rostlin u kukuřice - rozbor růstových parametrů. Vliv nedostatku dusíku na rychlost a účinnost fotosyntetického aparátu u kukuřice (gravimetrická metoda). Kultivace rostlin in vitro. Pasážování rostlin. Propagace rostlin bramboru nodálními segmenty. Buněčná kultura - stanovení viability buněk pomocí trypanové modře. Růstové látky. Vliv BAP, ABA a GA3 na růst a vývoj klíčních rostlin řeřichy seté. Mykorhizní symbióza - kultivace a pasážování mykorhizních hub v podmínkách in vitro, anatomická a morfologická analýza mykorhizních hub a kořenů rostlin kolonizovaných mykorhizními houbamiSamčí gametofyt - fosfolipázová signalizace ve vrcholovém růstu pylové láčky, vliv inhibitorů.

Literatura

Pavlová L.: Fyziologie rostlin. - Karolinum, UK Praha, 2005. 253 stran. ISBN 80-246-0985-1.Luštinec J., Žárský V.: Úvod do fyziologie vyšších rostlin. - Karolinum 2003. 261 stran. ISBN 80-246-0563-5

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je účast na praktických cvičeních a vypracování protokolů. Kontrola protokolů probíhá na závěr celého kurzu.

Garant

RNDr. Edita Tylová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivan Kulich, Ph.D.RNDr. Petra Mašková, Ph.D.RNDr. Eva Pecková, Ph.D.RNDr. Lenka Sikorová, Ph.D.Mgr. Hana ŠevčíkováMgr. Dimitrij TyčRNDr. Edita Tylová, Ph.D.RNDr. Martin Vohník, Ph.D.