Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transport a distribuce látek v rostlinách (MB130P12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P12 - Transport a distribuce látek v rostlinách, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod: transport a distribuce látek ? jejich význam pro fyziologii růstu a vývoje rostlin. Jaké látky jsou transportovány na dlouhou vzdálenost xylémem a floémem ? Sacharidy - role sacharidů v rostlině.2. Chemické a fyzikální principy transportu - difúze, usnadněná difúze, osmóza, aktivní transport, hromadný tok. Stavba struktur podílejících se na transportu - membrány, plasmodesmy, vodivá pletiva.3. Transport xylémem - vodní potenciál, transpirace, osmóza, aktivní příjem minerálních látek, kořenový vztlak. Transport floémem - Münchova teorie (důkazy platnosti, kritika), pohyb hromadným tokem, význam efektivity nakládání a vykládání floému. 4. Způsoby nakládání a vykládání floému, ekofyziologické vazby způsobů nakládání floému u dvouděložných, vztah způsobu nakládání do floému a toku vody, K+ kanály.5. Vykládání sacharidů v sinku ? apoplastem, symplastem, endocytózou, role sacharózasyntázy, invertáz a ADPG pyrofosforylázy.6. Sacharózové a hexózové transportéry (Arabidopsis), protonové pumpy: H+ATPázy plazmatické membrány, vakuolární H+-ATPázy a H+PPázy. 7. Regulace vnitro a mezibuněčného transportu, souvislosti transportu na dlouhou vzdálenost s transportem sacharidů v produkční mezofylové buňce (chloroplast- cytosol -vakuola).8. Syntéza sacharidů podílejících se na transportu na dlouhé vzdálenosti: syntéza sacharózy a její regulace; syntéza a regulace syntézy manitolu a sacharidů rafinózové řady. Mobilizace škrobu v chloroplastu.9. Koncept zdroje a sinku ? vývoj zdroje, spolupráce zdrojů, vývoj sinku, kompetice sinků, síla sinku. 10. Koordinace zásobování sacharidy a růstu rostliny. Regulace depozice a mobilizace škrobu v souvislosti s denním rytmem syntézy asimilátů. Klíčová role cukerné signalizace. 11. Cukerná signalizace: hexokinázový systém, na hexokináze nezávislá signalizace, SnRK-1 vnímání nedostatku asimilátů, trehalóza-6-P.12. Vztah C a N metabolizmu v souvislosti s transportem látek.

Literatura

Studijní literatura: Zimmermann I.M.H., Milburn J.A., Encyclopedia of Plant Physiology, New series, vol. 1, Transport in Plants, Springer - Verlag, 1975Šebánek J. a kol., Fyziologie rostlin, Státní zemědělské nakladatelství, Praha, 1983Rybová R., Janáček K., Transportní pochody v rostlinách Academia, 1987Taiz L., Zeiger E., Plant Physiology, The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc. 1991Šebánek J., Plant Physiology, Elsevier, 1992Salisbury F.B., Ross C.W., Plant Physiology, Wadsworth Publishing Company, Belmont, California, 1992Fyziologie rostlin, Procházka S., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. eds., Academia 1998Holbrook N.M. a Zwieniecki M.A.: Vascular transport in plants. Elswvier Academic Press, 2005Plant Physiology: L. Taiz a E.Zieger, Sinauer Associates Inc., Massachusetts, USA, 5. vydání,2010Doporučená literatura:články z časopisů, které jsou uváděny behem přednášek

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.