Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energetický metabolismus rostlin (MB130P17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P17 - Energetický metabolismus rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. ÚvodFotosyntéza v kontextu fyziologie rostlin. Fotosyntetická produktivita na Zemi. Účinnost fixace sluneční energie rostlinami. Kvantový výtěžek a požadavek. Hlavní druhy plodin zabezpečující produkci potravin.2. Energetická bilance listu a porostu.Záření, fotony, energie kvanta, sluneční záření : spektrum, fyziologické účinky jednotlivých částí spektra. Energie přijímaná, vydávaná a pohlcená listem.3. Skleníkový efektPodstata skleníkového efektu, změny koncentrace CO2 a ostatních skleníkových plynů. Možnosti omezování účinku skleníkového efektu na Zemi. Vliv CO2 na rostliny (primární a sekundární), ekologické důsledky, předpokládaný budoucí vývoj.4. Fotosyntetické strukturyList, chloroplast, thylakoidní membrána. Fotosyntetické struktury prokaryot, endosymbiotický původ plastidů eukaryot. Plastidy hlavních skupin řas a vyšších rostlin, vzájemné přeměny. Chloroplasty: struktura, funkce, změny během ontogenese.5. Fotosyntetická barviva a primární procesy fotosyntézyChlorofyly, karotenoidy, fykobiliny. Absorpce energie kvanta molekulou chlorofylu. Fotosyntetický přenos elektronů (cyklický a necyklický), protonový gradient a fotofosforylace.6. Fotosyntetická fixace CO2Rubisco a její aktivace, Calvinův cyklus, oxygenázová aktivita Rubisco, tvorba škrobu nebo sacharosy, transport asimilátů z chloroplastů. PEPkarboxyláza a fixace CO2 u rostlin C4 a CAM.7. Fyziologie fotosyntézyRychlost čisté a hrubé fotosyntézy. Fotorespirace. Vliv světelného záření, koncentrace CO2 a O2, teploty, zásobení vodou a minerálními živinami na rychlost čisté fotosyntézy. Fotoinhibice a ochranné mechanismy, xanthofylový cyklus. Fotosyntéza během ontogenese listu a rostliny, vliv inzerce listů, heterogenita na listové čepeli.8. Fotosyntéza jako difuse CO2Cesta CO2 do listu, cesta vodní páry z listu. Odvození difusních odporů/vodivostí proti/pro přenos vodní páry a CO2, metody jejich stanovení.9. PrůduchyStavba, výskyt a četnost průduchů. Mechanismy otevírání a zavírání průduchů. Vliv vnějších a vnitřních faktorů na vodivost průduchů.10. Fotosyntéza a dýchání Úloha dýchání při růstu rostlin, vztah dýchání a fotosyntézy, fotorespirace. Biochemie a fyziologie dýchání. Jednotlivé složky dýchání: růstová, udržovací, transportní, absorpční, asimilační.11. Fotosyntéza u rostlin in vitroSpecifita kultivačních podmínek. Anatomické a fyziologické charakteristiky rostlin in vitro. Fotosyntéza během přenosu rostlin do podmínek ex vitro a během aklimatizace.12. Metody měření rychlosti fotosyntézyMetody gravimetrické, gazometrické, fluorometrické, využití 14C a stabilních isotopů, isotopový poměr delta 13C. Matematické modely. Dálkový průzkum Země. Růstová analýza. Metody měření listové plochy. Praktická cvičeníKombinace kyslíkové elektrody a fluorescence chlorofylu pro souběžné měření fotosyntetické a fotochemické aktivity listu (turnusově na konci semestru).

Literatura

Procházka, S. a kol.: Fyziologie rostlin. Str. 124-197. Academia, Praha 1998. ISBN 80-200-0586-2.Baker, N.R. (ed.): Photosynthesis and the Environment. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 1996. ISBN 0-7923-4316-6.Larcher, W.: Physiological Plant Ecology. 4th Ed. Springer - Verlag, Berlin 2003. ISBN 3-540-43516-6.Lawlor, D.W.: Photosynthesis. 3rd Ed. BIOS Scientific Publishers Ltd., Oxford,England 2001. ISBN 1-85996-157-6.Leegood, R.C., Sharkey, T.D., von Caemmerer, S. (eds.): Photosynthesis: Physiology and Metabolism. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 2000. ISBN 0-7923-6143-1.Nátr, L.: Rostliny, lidé a trvale udržitelný život člověka na Zemi. Karolinum, nakladatelství UK, Praha 1998. ISBN 80-7184-681-3.Nátr, L.: Koncentrace CO2 a rostliny. ISV nakladatelství, Praha 2000. ISBN 80-85866-62-5.Nátr, L.: Fotosyntetická produkce a výživa lidstva.- ISV nakladatelství, Praha 2002. ISBN 80-85866-92-7

Požadavky

zkouška probíhá ústní formou, pro splnění je potřeba především pochopení probíraných problematik

Garant

RNDr. Lukáš Fischer, Ph.D.