Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rostliny a stres (MB130P23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P23 - Rostliny a stres, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Stres a rostliny - přehled, terminologie a teorie stresu. 1. Přehled stresových faktorů a jejich působení v různých částech světa, teorie stres-strain (J.Levitt), stresor-stres (H.Selye), stres-disturbance (J.Grime), mechanismy odolnosti (rezistence) rostlin vůči stresům - escape, avoidance a tolerance, stresové reakce, shody a rozdíly mezi adaptací x aklimací rostlin. Abiotické stresy - výskyt, mechanismy poškození a odolnosti rostlin. 2. Mráz a přezimování rostlin, příčiny poškození rostlin mrazem, podchlazení a odolnost vůči mrazu, bakterie jako katalyzátory tvorby ledu, chladové proteiny, dynamika otužování rostlin v přirozených podmínkách. 3. Nízká a vysoká teplota, příčiny poškození rostlin chladem a horkem, ochranné a obrané mechanismy rostlin vůči extrémním teplotám, fázové přechody membrán, bílkoviny teplotního šoku. 4. Stav vody v rostlinách, sucho a vodní deficit v rostlinách, změny v rostlinné buňce během odvodnění, citlivost jednotlivých fyziologických pochodů k vodnímu deficitu, mechanismy odolnosti rostli vůči suchu, dehydriny, stresové fytohormony, účinnost využití vody. 5. Výskyt zasolení a reakce rostlin, iontový a osmotický stres, odolnost rostlin k zasolení a toxickému vlivu iontů, osmotické přizpůsobení, mechanismy udržení turgoru. 6. Zaplavení a anaerobióza, nedostatek kyslíku - hypoxie a anoxie, příčiny poškození, tvorba aerenchymu a vzdušných kanálků, úloha etylénu. 7. Toxický efekt těžkých kovů a pH prostředí, rozdělení těžkých kovů, mechanismy odolnosti, fytochelatiny, bioindikace a biomonitoring. 8. Záření UV, světelné, mechanismy poškození a tolerance k UV záření, reparace. 9. Oxidační stres, kyslíkový stres, vznik reaktivních forem kyslíku a poškození látek v rostlinách, fotoinhibice a fotodestrukce, antioxidační látky a enzymové systémy, hypersensitiní odpověď 10. Mechanický stres, příčiny a ochrana rostlin. Biotický stres - rozdělení a terminologie 11. Patogenní organismy, choroby, náchylnost a rezistence, elicitory, PR-proteiny 12. Škůdci, vztah rostliny a hmyzu, projev, mechanismy a příčiny rezistence, systémová získaná resistence. 13. Obranné mechanismy rostlin, stresové geny, proteiny a hormony, transgenní rostliny.

Literatura

Studijní literatura: Kapitoly Fyziologie stresu a Stress Physiology v učebnicích: Fyziologie rostlin (Procházka et.al., Academia 1998) a Plant Physiology (Taiz a Zeiger, eds., Sinauer Associates, Inc., Publishers, Sunderland, Massachusetts, 1998).E.T.Nilsen, D.M.Orcutt, Physiology of plants under stress. Abiotic Factors (1996) a Soil and Biotic Factors (2000) John Willey and Sons, Inc. N.Y.-Chichester-Brisbane-Singapore-Weinheim.

Požadavky

ústní zkouška

Garant

RNDr. Michal Hála, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Burketová, CSc.RNDr. Michal Hála, Ph.D.doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.RNDr. Aleš Soukup, Ph.D.RNDr. Radomíra Vaňková, CSc.