Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z explantátových kultur (MB130P28)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P28 - Vybrané kapitoly z explantátových kultur, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod: typy rostlinných in vitro kultur a jejich charakteristiky2. Botanická mikrotechnika pro explantátové kultury3. Explantátové kultury jako modelový system pro studium heterotrofie, autotrofie a mixotrofie4. Fotoautotrofní rostlinné in vitro kultury: odvozování a udržováníanatomie regeneračních systémůdiferenciace chloroplastůzvláštnosti v anatomické stavbě listu, průduchů aj.5. Fotosyntéza temnotní dýchání a fotorespiracerůst, fytohormony6. Fotoinhibice v kulturách in vitro, "ochranná" funkce cukrů v mediu vůči působení stresu7. Transfer rostlin z podmínek in vitro do prostředí ex vitro, průběh aklimatizace a možnosti jejího ovlivnění8. Fyziologie primárních stonkových explantátů metabolické vztahy pletiv in vitro využití ke studiu hormonálních regulací9. Vitrifikace neboli hyperhydricita v explantátových kulturách10. Moderní metody v mikropropagaci, automatizované systémy11. Transgenní rostliny, jejich získávání a význam pro moderní fyziologii rostlin

Literatura

Studijní literatura:Hess, D.: Biotechnologie der Pflanzen, Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 1992. ISBN 3-8252-8060-8.Lumsden, P.J., Nicholas, J.R., Davies, W.J. (eds.): Physiology, Growth and Development of Plants in Culture, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 1994. ISBN 0-7923-2516-8.Aitken-Christie, J., Kozai, T., Smith, M.A.L.: Automation and Environmental Control in Plant Tissue Cultures, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 1995. ISBN 0-7923-2841-8.Pierik, R.L.M.: In Vitro Culture of Higher Plants, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 1997. ISBN 0-7923-4527-4.

Požadavky

ústní zkouška

Garant

doc. RNDr. Ingrid Tichá, CSc.