Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rostlinná cytologie (MB130P30)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P30 - Rostlinná cytologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Historie rostlinné cytologie2. Rostlinná buňka jako součást fotoautotrofního organismu, evoluce rostlinných buněk 3. Kompartmentace rostlinné buňky Kompartmentační pravidla, význam membrán pro kompartmentaci. Membrány rostlinných buněk, typy lipidů a proteinů, transportní charakteristiky membrán. Změny kompartmentace v ontogenezi buněk a jako odpověď na vnější faktory.4. Endomembránový systém rostlinných buněk Složky endomembránového systému (endoplasmatické retikulum, Golgiho aparát, transportní vesikuly a další) a vztahy mezi nimi 5. Vakuola Vznik a růst vakuol, typy vakuol. Tonoplast a jeho transportní funkce. Funkce vakuol v udržení homeostáze cytoplasmy, zásobní a detoxifikační funkce, funkce vakuol v interakci rostlin s vnějším prostředím. Vakuoly jako lysosomální kompartment. Funkce vakuol v příjmu vody a v osmoregulaci. Vakuolizace jako základní způsob růstu rostlinné buňky 6. Buněčné jádro Morfologie nedělícího se jádra (jaderný obal, chromatin, jadérko). Procesy v interfázovém jádře a jejich regulace. Transport látek mezi jádrem a cytoplasmou 7. Mitochondrie Původ mitochondrií. Morfologie mitochondrií. Buněčné dýchání a další funkce mitochondrií. Vývoj mitochondrií v průběhu diferenciace buněk, v dormantních pletivech a ve vztahu k faktorům prostředí 8. Plastidy Původ plastidů. Klasifikace plastidů. Vzájemné přeměny plastidů. Chloroplasty - obalové membrány chloroplastů, periferní retikulum a transport metabolitů. Systém thylakoidů a primární reakce fotosyntézy. Chloroplastové stroma - funkce v sekundárních reakcích fotosyntézy, v metabolismu dusíku a v proteosyntéze. Struktura a funkce chloroplastů rostlin s C4 a CAM fotosyntézou. Vývoj chloroplastů v průběhu ontogeneze listu. Struktura, funkce a vývoj nefotosyntetizujících plastidů (proplastidy, leukoplasty, chromoplasty, etioplasty a gerontoplasty) 9. Buněčná stěna Přehled funkcí stěny. Architektura a chemické složení primární stěny rostoucích a nerostoucích buněk, mezidruhové rozdíly. Apoplastický transport stěnou. Růst stěny, plasticita a elasticita. Signální funkce stěny. Sekundární stěna - chemismus a výskyt. Modifikace stěn specializovaných buněk (lignifikace, suberinisace, kutinisace aj.) a její důsledky pro funkci stěny 10. Cytoskelet Základní složky cytoskeletu. Funkce cytoskeletu v uspořádání buňky, v transportních procesech a v morfogenezi buňky 11. Buněčná komunikace Příjem a zpracování signálů, koncepce sekundárních poslů. Plasmodesmy a symplast, transport látek a signálů přes plasmodesmy, symplastické domény. 12. Morfogeneze rostlinné buňky Regulace směru dělení a růstu buněk, význam cytoskeletu a buněčné stěny, vztah k morfogenezi orgánů. Apikální a difusní růst, vznik nepravidelných tvarů buněk.Polarita buněk. Programovaná buněčná smrt ve vývoji rostlinných buněk a jako odpověď na stresové faktory

Literatura

O. Votrubová: Anatomie rostlin, Vydavatelství Karolinum, UK Praha 2001, ISBN 80-246-0367-5Buchanan, B.B., Gruissem, W., Jones, R.L.: Biochemistry and Molecular Biology of Plants.-American Society of Plant Physiologists, Rockville, Maryland 2001, ISBN 0-943088-39-9Alberts, B., Bray, D., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., Walter, P.: Základy buněčné biologie, Espero Publishing, Ústí nad Labem 2001, ISBN 80-902906-0-4Beneš, K.: Úvod do biologie buňky (4. vydání), JU České Budějovice 2000, ISBN 80-7040-418-3.

Požadavky

Zkouška1. termín: test2. termín (opravný): test3. termín (opravný): ústní zkouška, nutno kontaktovat přednášejícího e-mailem.Průběžný test: bude se konat po odpřednášení poloviny přednášek (náhradní termín další týden). Průběžný test obsahuje 10 jednodušších otázek, každá bodována maximálně 2 body. Hodnocení průběžného testu se bude následujícím způsobem promítat do hodnocení závěrečného testu:Získání 20-18 bodů v průběžném testu: v závěrečném zkouškovém testu budou přičteny 2 body.Získání 17-3 bodů: bez bodového zisku či ztráty.Získání 0-2 bodů: v závěrečném zkouškovém testu bude jeden bod odečten.Neabsolvování testu: v závěrečném zkouškovém testu budou odečteny 2 body.

Garant

RNDr. Kateřina Schwarzerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jindřiška Fišerová, Ph.D.doc. RNDr. Jaromír Kutík, CSc.RNDr. Kateřina Schwarzerová, Ph.D.