Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Botanická mikrotechnika (MB130P32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P32 - Botanická mikrotechnika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Mikroskopické preparáty různé typy preparátů (trvalé, vitální, repliky) a jejich využití fixace, dehydratace zalévací média, infiltrace2. Řezání rostlinných objektů v mikrotechnice mikrotomy (ruční, rotační, sáňkové, kryotom) nůž jeho údržba a použití příprava ručních řezů příprava parafínových řezů, nastavení mikrotomu "žehlení" řezů a jejich lepení na sklíčka3. Barvení preparátů (princip a metodika) barviva (systém dělení, chemická povaha) vazba barviva na cílovou strukturu interpretace výsledků barvení vybrané barvící postupy4. Základy světelné mikroskopie a mikrofotografie vysvětlení základních pojmů, složení mikroskopu seřízení mikroskopu (Köhlerův princip) údržba mikroskopu některé techniky světelné mikroskopie mikrofotografie.5. Základní přehled histochemických metod v bot. mikrotechnice co je a není histochemická detekce kontrolní řezy, vliv předchozího ošetření (fixace) interpretace získaných výsledků vybrané postupy6. Informace o možnostech editace a analýze obrazu digitalizace obrazu a jeho parametry editace digitálního obrazu (equalizace, filtrace,) analýze obrazu (binární obraz, prahování, extrakce dat, dostupný software)

Literatura

Baker JR (1958) Principles of biological microtechnique (a Study of Fixation and Dyeing). London: Methuen and Co. Ltd.Johansen DA (1940) Plant Microtechnique. New York. McGraw-Hill Book Co. Inc.O'Brien TP, & McCully ME (1981) The Study of Plant Structure,Principles and Selected Methods. Melbourne: Termarcarphi Pty. Ltd.Němec B. a kol.: Botanická mikrotechnika. Nakladatelství ČSAV, Praha 1962

Požadavky

Kurz je ukončen ústní zkouškou. Zápočet je udělen za prezentaci malého, osobního projektu dokumentujícího zpracování vzorků od odběru přes mikrofotografii až k přípravě obrázků pro publikaci.

Garant

RNDr. Aleš Soukup, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Aleš Soukup, Ph.D.