Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Svět RNA a bílkovin (MB130P58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB130P58 - Svět RNA a bílkovin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Struktura a vlastnosti RNA. Typy RNA v buňce. Katalytická RNA, ribozymy. Centrální dogma molekulární biologie. RNA svět. Teorie inkorporace bílkovin do RNA světa.2. Syntéza RNA. Organizace chromatinu. RNA polymerázy. Transkripce rRNA a tRNA. Transkripce pre-mRNA.3. Regulace transkripce. Interakce DNA/protein. Transkripční faktory.4. Zrání pre-mRNA. hnRNP částice. Formování 5'a 3'-konce pre-mRNA, čepičkování, polyadenylace. Editace pre-mRNA. Typy a mechanismus editace pre-mRNA5. Sestřih pre-mRNA. Struktura genů eukaryotických buněk. Definice exonů a intronů. Introny I. a II. skupiny, Samosestřih. snRNA. Spliceosom. Trans-sestřih. Alternativní sestřih.6. Transport mRNA v buňce. Export z jádra, transport v cytoplasmě. Struktura jaderných pórů. ImportRNA-vazebných bílkovin do jádra. Mezibuněčný transport RNA u rostlin.7. Stabilita mRNA. RNP částice. Interakce RNA/protein. RNA-vazebné bílkoviny. Sekvence nestability. RNA-degradační aktivity. Gene silencing.8. Translační aparát. Ribosom - struktura, tvar a evoluce. Zrání rRNA, snoRNA, snoRNP. Struktura, vlastnosti a zrání tRNA. Aminoacyl-tRNA syntetázy. Ribosomální bílkoviny. Translace in vitro.9. Translatabilita mRNA. Úloha cis- a trans- elementů, organizace 5'-UTR a 3'-UTR oblasti, poly(A) řetězce, mRNA-vazebných bílkovin. Zásobní skladovaná mRNA. Interakce mRNA s ribosomem. Regulace translace na úrovni preiniciačního komplexu. Úloha ER, cytoskeletu a ribosomálních bílkovin.10. Iniciace translace. Iniciační faktory, 43S ribosomální komplex, struktura a funkce 48S a 80S iniciačních komplexů.11. Elongace a terminace translace. Elongační faktory, elongační oblasti, terminace.12. Regulace translace. Autoregulace, vývojová a fyziologická regulace, modely feritin a tubulin, dostupnost aminokyselin, Ca iontů a hormonů. Post-translační modifikace bílkovin. Fosforylace, glykosylace, prenylace, acylace, sestřih bílkovin, inteiny.13. Minoritní typy RNA v buňce. Telomerasa, RNAsa P, 7SL RNA, apod. RNA svět v organelách. Transkripce a translace v mitochondriích. Transkripce a translace v plastidech rostlin.

Literatura

Alberts B., et al.: Molecular Biology of the Cell. Garland SciencePublishing Inc., 2002, ISBN 0-8153-4072-9.Atkins J.F. et al.: RNA Worlds. Cold Spring Harbor Laboratory Press,2011, ISBN 978-0-87969-946-8.Elliott D., Ladomery M.: Molecular Biology of RNA. Oxford UniversityPress, 2011, ISBN 978-0-19-928837-3.Meister G.: RNA Biology. Wiley-VCH Verlag & Co. KGaA, 2011, ISBN978-3-527-32278-7.Darnell J.: RNA: Life's Indispensable Molecule. Cold Spring HarborLaboratory Press, 2011, ISBN 978-1-936113-19-4.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

doc. RNDr. David Honys, Ph.D.