Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z genetiky (MB140C15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140C15 - Praktikum z genetiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Náplň cvičení: Řešení komplexních příkladů z oblasti rostlinné, živočišné i lidské genetiky a cytogenetiky (genetická analýza pigmentace květů a semen rostlin, pigmentace srsti živočichů, genetické poradenství a genealogická analýza vybraných závažných onemocnění a defektů u člověka, stanovení stupně inbreedingu a příbuznosti, pozorování základních cytogenetických struktur). V rámci řešení těchto příkladů budou procvičeny různé genetické pojmy a zákonitosti:1. Intra- a intergenové interakce (úplná a neúplná dominance, kodominance, letalita, snížená vitalita, mnohotný alelismus, komplexní lokusy, epistáze, reciproká interakce, komplementarita aj).2. Dědičnost znaků vázaných na pohlaví (úplná a neúplná vazba na pohlaví, chromozómové určení pohlaví, inaktivace chromozómu X u savců, abnormální sestavy pohlavních chromozómů).3. Specifické vztahy mezi genotypem a fenotypem (penetrance, variabilní expresivita, pleiotropie, genokopie a fenokopie)4. Genová vazba a genetické mapování (určení vazbové fáze, určení vzdálenosti a pozice lokusů na chromozómu).5. Genetická prognostika (genealogie, stanovení rizika postižení, dědičnost autozomálně a gonozomálně dominantní a recesívní, mitochondriální dědičnost).6. Genetika populací (populace v rovnováze, procesy rušící rovnováhu, inbreeding).7. Cytogenetika (stavba chromozómů, průběh mitotického a meiotického dělení).

Literatura

Pro vlastní praktikum není vyžadována žádná studijní literatura, veškeré potřebné podklady obdrží studenti přímo na praktiku. Pro další procvičování teoretických příkladů z genetiky doporučujeme následující skripta a učebnice:V češtině:Kočová M., Nováková M.: Vybrané úlohy ke cvičením z genetiky. Karolinum, Praha, 1997.Snustad D.P., Simmons M.J.: Genetika (český překlad 5. vydání, Relichová a kol.). Masarykova univerzita Brno, 2009.Nussbaum R.L., McInnes R.R., Willard H.F.: Klinická genetika (Thompson & Thompson) (6th ed.), Nakladatelství Triton s.r.o., Praha, 2004.V angličtině:Snustad D.P., Simmons M.L.: Principles of Genetics (6. vydání). Wiley, 2011.Klug W.S. et al.: Concepts of Genetics (8., 9., 10. vydání). Pearson Education, Inc., 2006, 2008, 2011.Russell P.J.: iGenetics. A Mendelian Approach. Benjamin Cummings, 2006.Griffiths A.J.F. et al.: Introduction to Genetic Analysis (8., 9., 10, vydání). W.H. Freeman and Company, 2005, 2008, 2010.Ke každé z těchto anglických učebnic existují doplňující "studentská průvodce", obsahující řešení všech příkladů uvedených v učebnici a různé další pomocné informace. Kromě tištěné formy je většinou najdete i v elektronické podobě.

Požadavky

Praktikum je ukončeno zápočtem, který je udílen za AKTIVNÍ účast (student musí prokázat schopnost logické úvahy při řešení příkladů z různých oblastí genetiky a schopnost přípravy základních cytogenetických preparátů).

Garant

RNDr. Dana Holá, Ph.D.