Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika prokaryot (MB140P13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140P13 - Genetika prokaryot, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

ÚVOD: Základní charakteristiky prokaryotického chromosomu rozdíly mezi archaea a bakteriemi. Vysvětlení a zákonitosti dědičnosti u haploidních mikroorganismů. Základní genetická terminologie a nomenklatura. Význam laterálního přenosu genetické informace v evoluci prokaryot.MOBILNÍ GENETICKÉ ELEMENTY: Struktura, funkce a typy mobilních elementů (DDE,Y,S,). Struktura a typy inserčních sekvencí. Modely mechanismů transposice, regulace transposice. Typy a klasifikace transposonů. Integrony a jejich struktura, místně specifická rekombinace. Mobilní elementy archaea. Vliv mobilních elementů na diverzitu prokaryot. PLAZMIDY: Genetické determinanty přirozených plazmidů bakterií a archaea, jejich vlastnosti, klasifikace. Mechanismy regulace replikace plazmidů v kontextu s kompatibilitou, počty kopií, stability a segregace plazmidů. Plazmidy jako nástroj genetických manipulací.BAKTERIÁLNÍ KONJUGACE: Mechanismus konjugativního přenosu a genetické determinanty potřebné ke konjugativnímu přenosu (Tra geny), mobilizace plazmidů. Mobilizace chromosomu. F plazmid, znik Hfr kmenů a mechanismus Hfr přenosu, konjugativní mapování, vznik F' plazmidů, vznik částečné diploidity. R plazmidy, konjugativní transposony. Mezidruhový přenos genetické informace.TRANSFORMACE: Přirozená kompetence, (G+ a G- bakterie). Integrace donorového genetického materiálu, homologní rekombinace, diskriminace heterologní DNA, integrační vektory, systémy výměny allel. Transformační mapování. BAKTREIOFÁGY: Struktura genomu a genetika základních bakteriofágů (Lambda, P1, T4, T7, ssDNA bakteriofágy, bakteriofág Mu). Infekce bakteriální buňky bakteriofágem: lytická odpověď, lysogenní odpověď, mechanismus replikace, užitečné deriváty využívané v genetice. Viry archaea (STIV).TRANSDUKCE: Nespecifická transdukce: základní mechanismy, transdukční mapování, dvou a třífaktorové křížení. Specifická transdukce: základní charakteristika, užití v bakteriální genetice ZÁKLADY GENETICKÉ ANALÝZY. Specifická, nespecifická mutace, efektivnost mutací,mutační rychlost, metody selekce a isolace mutantů, kultivační media. Typy mutací. Mutanty používané v genetice bakterií (auxotrofie, supresory, podmíněné mutace.) Komplementační, genetická analýza.. Allelická výměna, genetické a fyzikální mapování. Genetická analýza u zástupce archaea (Sulfolubus spp.). Genomické přístupy.

Literatura

Molecular Genetics of Bacteria, Snyder, L. and Champness, W. 2nd Ed., (ASM Press), 2003. a 3th Ed (ASM press 2007).Souborné články z portálu www.ELS. NET, uvedené na stránkách vyučujícího k dané přednášce. Kurs je téžpro přihlášené studenty dostupný na Moodle.

Garant

RNDr. Irena Lichá, CSc.