Předmět Průmyslová mikrobiologie (MB140P25)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140P25 - Průmyslová mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Kultury mikroorganismů pro průmyslové výroby. Obecné požadavky, izolace mikroorganismů, způsoby testování, metody šlechtění - klasické, genové inženýrství. Imobilizace buněk, enzymů. 2. Výroba piva. Výroba sladiny, mladiny, kvašení, dokvašování, typy piv, pivovarské kvasinky, kontaminanty. 3. Výroba vína. Fáze výroby, typy vín - speciální technologie, vinařská mikroflora. Příprava nízkoalkoholických nápojů. 4. Výroba etanolu. Suroviny, mikroorganismy, etanoltolerance, technologický postup, zvyšování produktivity. 5. Výroba pekařského droždí. Suroviny, požadavky na kvasinky, zpracování droždí, komplexní zpracování kvasinkové biomasy. 6. Produkce SCP. Mikrobiální biomasa - využití, suroviny, mikroorganismy - bakterie, kvasinky, mikromycety, řasy. 7. Výroba organických kyselin. Kys. citronová a další, ocet, technologické postupy, mikroorganismy. Octové bakterie. 8. Výroba aminokyselin. Využití, fermentační a biotransformační postupy, mikroorganismy. 9. Enzymy mikrobiálního původu. Obecné technologické požadavky, typy mikrobiálních enzymů, mikroorganismy, využití. 10. Mikrobiální loužení rud. Suroviny, mikroorganismy, technologický postup. Akumulace kovů mikroorganismy. 11. Výroba antibiotik. Obecný technologický postup, typy antibiotik, mikroorganismy. 12. Biotransformace. Využití metod, steroidy, cukry, kys. askorbová, alkaloidy. 13. Nové možnosti využívání mikroorganismů. Bioremediace, biodetergenty a emulsifikátory, mikrobiální polysacharidy. 14. Čištění odpadních vod, produkce bioplynu. 14. Výroba mlékárenských produktů. Technologie, mikroorganismy. Praktikum zaměřené na sledování parametrů hlavního kvašení piva, zejména mikrobiologických.
Literatura
Literatura:Vybrané kapitoly z biotechnologií, Bendová O., Janderová B., skriptum, SPN, 1990Biotechnology, Vol. 1-12, Ed. H.J.Rehm, G.Reed, 1991-1999Tchnologie potravin II, vybrané kapitoly, Kadlec P. a kol.,skriptum VŠCHT
Garant
RNDr. Blanka Zikánová
Vyučující
doc. RNDr. Blanka Janderová, CSc.RNDr. Blanka Zikánová