Předmět Mikrobiologie (MB140P26)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140P26 - Mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Mikroorganismy a mikrobiologieVymezení pojmů, náplň oboru mikrobiologie, základní vlastnosti buňky, evoluce života, tři domény organismů, životní prostředí mikroorganismů a jejich úloha v něm, mikroorganismy a člověk, stručná historie mikrobiologie.2. Struktura a funkce bakteriální buňkyTechniky pozorování mikroorganismů (mikroskopie, barvení), struktury prokaryotní buňky - buněčná stěna, membrána, membránový transport, cytoplazma, jádro, ribozómy, buněčné inkluze, bičíky, pili, fimbrie, pouzdra, plynové vakuoly, magnetozómy, pohyb bakterií, membránový transport.Bakteriální genom - chromozom, plazmidy. Horizontální přenos genetické informace - rekombinace, transformace, transdukce, konjugace, transpozice.3. Viry stručněObecná struktura virů, životní cyklus viru, viry bakterií, lytický a lysogenní cyklus fága. 4. Výživa a metabolismusChemické složení buňky, prvky a živiny, kultivace mikroorganismů, živné půdy. Organismy podle typu energetického metabolismu a zdroje uhlíku. Kultivační média pro růst bakterií. Základní metabolické dráhy a principy - volná energie, redoxní potenciál, aktivační energie, glykolýza, Krebsův cyklus, přenašeče redukčních ekvivalentů, ATP. Fermentace, aerobní respirace, anaerobní respirace, chemolitotrofie, fototrofie.5. Růst bakteriální buňky:Růst individuální bakteriální buňky a její dělení, růst bakteriální populace, růstová křivka, kontinuální kultivace bakterií.6. Evoluce mikroorganismů, systém bakterií:Vznik života na Zemi, evoluce mikroorganismů, tři domény organismů. Zvláštnosti systematiky mikroorganismů, prokaryotní druh, genosystematika, fylogenetika, charakteristika hlavních systematických skupiny eubakterií a archebakterií.7. Mikroorganismy a prostředí:Vliv teploty, pH, vodní aktivity, osmotického tlaku, záření na růst mikroorganismů, vztah mikroorganismů ke kyslíku. Prevence růstu mikroorganismů - fyzikální a chemické metody (sterilizace, dezinfekce, antisepse), antimikrobní léčiva (chemoterapeutika, antibiotika, antivirotika, antifungální léčiva), rezistence k antibiotikům.8. Interakce mikroorganismů s člověkem Mikroorganismy v lidském těle, přirozená lidská mikroflóra. Patogenita a virulence mikroorganismů. Nespecifická a specifická imunita. 9. Patogenní mikroorganismyDiagnostika v klinické mikrobiologii. Patogeny přenosné kontaktem člověk-člověk, přenašeči, z půdy, vodou, potravinami.10. Průmyslová mikrobiologie a biotechnologieMikroorganismy využívané v průmyslu a biotechnologiích. Výroba antibiotik, aminokyselin, vitaminů, enzymů, biopaliv, bioplastů. Mikroorganismy v potravinářství - výroba piva, vína, droždí, octa, lihu. Rekombinantní technologie. Biodegradace, bioremediace.
Literatura
Brock Biology of Microorganisms, Madigan,Martinko, Stahl, Clark (Eds.), 13th Edition, 2012, Pearson Education, Inc. Základy bakteriologie, F.Kaprálek, 1999, Karolinum Prezentace k přednáškám - budou průběžně k dispozici v Moodle - kurz MB140P26/MB140P88
Garant
RNDr. Jana Beranová, Ph.D.RNDr. Blanka Zikánová