Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie (MB140P41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140P41 - Molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní mechanismy - opakování Shrnutí základních molekulárních mechanismů procesů replikace, transkripce, translace a úprav mRNA (sestřih). 2. Opravy poškození genomu Příčiny vzniku poškození genomové DNA a základní typy procesů účastnících se na opravě. 3. Rekombinace a mobilní genetické elementy Molekulární mechanismy rekombinačních procesů, homologní a místně specifická rekombinace (příklady). Transponovatelné elementy a jejich rozdělení (DNA transposony a retrotransposony), mechanismy transposice. 4. Regulace genové exprese Regulace transkripce u prokaryot a eukaryot (regulace iniciace transkripce, atenuace). Regulace úprav mRNA (alternativní sestrih, stabilita, editing, transport z jádra do cytoplasmy a další). Regulace iniciace translace. Stabilita proteinů (degradace v proteasomu, N-koncové pravidlo, ubiquitin). 5. Transportní procesy uvnitř buňky Transport proteinů do jednotlivých buněčných kompartmentů. Sekrece a endocytosa, funkce endoplasmatického retikula a Golgiho aparátu, modifikace a úpravy proteinů. Sekretorické vesikly (clathrin, COP vesikly). Transport do mitochondrií, chloroplastů a peroxisomů. 6. Membrány a jejich funkce Transport přes plasmatickou membránu. Základní typy transporterů. Zdroje energie pro jednotlivé typy transportu. 7. Cytoskelet a jeho funkce Aktinový a tubulinový cytoskelet, jeho buněčné funkce. Role motorových proteinů. 8. Základní dráhy buněčné signalisace Typy buněčné signalisace. Základní komponenty (receptory, G-proteiny, protein kinasy, MAP kinasy, malé signální molekuly a další). Signalisace z povrchu buňky do jádra. 9. Základní regulační mechanismy buněčného cyklu.

Literatura

Doporučená literatura:Molecular Cell Biology (Lodish et al.), Molecular biology of the Cell (Alberts et al.), Molecular Biology of the Gene (Watson et al.),

Požadavky

Zkouška je písemná a obsahově odpovídá přednášené látce a materiálům, které jsou studentům k dispozici. Písemný test je složen z několika částí: v části A odpovídá student stručně na otázky (7 otázek), v části B student zaškrtává správné odpovědi (10 otázek),  odpovídá stručně na otázky (13 otázek) a musí vysvětlit 5 pojmů. Maximální počet dosažených bodů je 100, orientační klasifikace je následující: od 80 bodů = výborně, od 60 bodů = velmi dobře, od 50 bodů = dobře. Nezbytnou podmínkou pro úspěšné složení zkoušky je dosažení minimálně 17 bodů v části A, obsahující vybrané klíčové otázky.

Garant

prof. RNDr. Zdena Palková, CSc.

Vyučující

Mgr. Martin Kuthan, Ph.D.prof. RNDr. Zdena Palková, CSc.