Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokroky molekulární biologie (MB140P44)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140P44 - Pokroky molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Struktura ribozómu, iniciační a elongační translační faktory, proces iniciace translace2. Elongace a terminace translace, společné znaky eukaryotické a prokaryotické translace, specifika translace u rostlin3. Způsoby iniciace translace, na čepičce závislá translace, IRES elementy, reiniciace, recycling, ribosome shunting and hoping, kontrola genové exprese pomocí translačního frameshiftu, uORF a pročítání terminačního kodónu4. Signální dráhy regulující aktivitu translace, mTOR, TOP mRNAs, kontrola translace dostupnými aminokyselinami, GCN4 systém, eIF2 kinázy, regulace elongace 5. Kontrola translace během stresu, teplotního šoku, spojení mRNA metabolizmu a translace, degradace RNA, NMD, P-bodies, polyadenylace a translace, lokalizovaná translace6. translační strategie virů a obrana hostitele, pikornaviry, adenoviry, reoviry, chřipka, poxviry 7. regulace translace během vývoje, miRNA a translace, translace a paměť, translační kontrola během rakoviny a apoptózy, translace a metabolické poruchy, terapie8. Sekvenační projekty, srovnávací genomika a její využití v současné biologii a medicíně. 9. SELEX a všestranné použití aptamérů10. Translační iniciační faktory 4E a kontrola genové exprese11. Struktura čepičky, mechanizmus syntézy, konce eukaryotických a virových transkriptů, metody studia 12. Přehled moderních vysokoprůchodných technologií používaných v molekulární biologii - sekvenování, mikroarrays, SAGE, qRT-PCR, atd.13. Biologie viru hepatitidy C a příbuzných flavivirů, interakce s hostitelem, hledání vhodné terapie

Literatura

Doporučená literatura:Translational control in biology and medicine (Michael B. Mathews, Nahum Sonenberg, John W.B. Hershey, eds.), Cold Spring Harbor Monograph Series, Monograph 48, CSHL, 2007, ISBN 978-087969767-9 Posledni ročníky časopisů Nature, Science, PNAS, NAR a RNA journal.

Požadavky

Zkouška se skládá z krátkého testu (6 otázek, možnost několika správných odpovědí, vždy alespoň jedna správná odpoveď, studenti PhD test nevyplňují)a písemné části, která se skládá ze 2 otázek (většinou zaměřených na větší objem probrané látky, studenti v prvním termínu mohou použít své poznámky z přednášek, nikoliv však stažené prezentace).

Garant

RNDr. Tomáš Mašek, Ph.D.