Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geomikrobiologie (MB140P84)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB140P84 - Geomikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vlastnosti a diverzita mikroorganismůFyziologie, ekologie a výživové požadavky mikroorganismů ve vztahu k vlastnostem prostředí. Mikrobiální život v extrémních podmínkách. Vztah mezi diverzitou a funkcí u mikrobiálních společenstev.2.Metabolismus mikroorganismůBioenergetika, autotrofní fixace CO2 a fixace dusíku, katabolické procesy. Chemoheterotrofní a chemoautotrofní metabolismus mikroorganismů: anaerobní oxidace, redukce nitrátů, manganu a železa, dalších kovů a polokovů. Oxidace plynného vodíku, metanogeneze, oxidace síry, železa, manganu a dalších substrátů. 3. Mikrobní povrchy a sorpce kovů mikroorganismyBuněčná stěna bakterií a hub, její složení a fyzikální vlastnosti. Pasivní a aktivní sorpce kovů v přírodním prostředí. Modely sorpce. Využití imobilizace, sorpce a akumulace kovů bakteriemi a houbami.3. BiomineralizaceMineralizace nerostů zprostředkovaná mikroorganismy nebo jejich životními procesy. Biogenni vznik hydroxidů železa, magnetitu, oxidů manganu, organojílů, uhličitanů, síranů a fosfátů. Křemičitany a vápence biogenního původu. Fosilizace.4. Mikrobiální procesy v půdním prostředíInterakce mikroorganismů s organickými a anorganickými látkami v půdním prostředí. Stratifikace mikrobiálních společenstev v půdě. Bioremediace znečištěných půd s využitím mikroorganismů.5. Zvětrávání hornin a půd zprostředkované mikroorganismyRozpouštění pevných minerálních látek činností hub a bakterií. Oxidace sulfidů. Biokoroze a její význam.6. Mikroorganismy tvořící krusty a biofilmyMikrobiální krusty a jejich vývoj. Biofilmy, jejich vznik, vlastnosti a ekologie. Mořské a sladkovodní mikrobiální sedimenty7. Biogeochemické cyklyGlobální cyklus uhlíku, dusíku, síry a železa. Biogeochemické cykly dalších prvků.8. Počátky mikrobiálního života na ZemiFyzikálně chemické podmínky na zemi před vznikem života. První buněčné formy života. Evoluce fotosyntézy. Metabolická diverzifikace a přibývání kyslíku v atmosféře9. Metody studia mikroorganismů v prostředíFyziologické, biochemické a chemické metody studia mikroorganismů ve vztahu k prostředí. Metody molekulární biologie a studium diverzity, složení a funkce společenstev. Detekce genů v prostředí.

Literatura

Konhauser: Introduction to Geomicrobiology, Blackwell Publishing, 2007Madigan: Brock Biology of Microorganisms, Benjamin Cummings, 2011

Garant

RNDr. Mgr. Petr Baldrian, Ph.D.