Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační technika (MB150C12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150C12 - Operační technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Základy operační techniky je praktikum skládající se z teorie a praxe. V teoretické části se dozvíte: I.Obecná část - Chirurgická propedautika (Chirurgie a její místo v medicíně, Historie, Experimentální chirurgie, Užití zvířat k pokusům a legislativa, Etika práce se zvířaty, Pokusná zvířata, Bezpečnost práce se zvířaty, Zdraví zvířete, Onemocnění, Některé pojmy a termíny užívané v chirurgii a medicíně, Srážení krve, Rána, Zánět, Tumor, Chirurgické nástroje a přístroje, Vhodné chirurgické prostředí a vybavení, Asistence a instrumentace, Hlavní chirurgické přístupy a řezy, Způsoby uzavírání rány, Měření fyziologických hodnot, Odběr tělních vzorků, Způsoby podání látek do organizmu, Tři pilíře moderní chirurgie - antisepse a asepse, anestézie, transfuze, infuze, perfuze)II.Praktická část (Předoperační příprava - experiment, zvířata, premedikace, Operační výkon - anestezie, vypoutání, operační pole, Operace, Resuscitace, Pooperační péče, Operační nemoc, Nejčastější pooperační komplikace a jejich řešení, Vhodné způsoby usmrcování zvířat)III.Speciální část (Některé vybrané operace u potkana - okluze a kanylace cév, laparotomie, nefrektomie, adrenalektomie, sterilizace a katrace, Implantáty, Stereotaxie, Nejčastější operace u pokusných zvířat podle soustav, Transplantace)IV.Apendix (Manipulace a imobilizace laboratorních zvířat, Způsoby podání farmak u vybraných druhů, Nejběžnější fyziologické hodnoty potkana, Přehled injekční anestézie u jednotlivých laboratorních zvířat, Šok, Pitva potkana)

Literatura

Povinná literatura:ŘEZÁČOVÁ L., K. HANUŠ Základy experimentální chirurgie pro biology (2012) (lze získat na katedře Fyziologie PřF UK)Doporučená literatura k pokusům na zvířatech:JEBAVÝ L., P. RÖEDL, Pavla HOŘAVOVÁ ed. kolektiv autorů Ochrana, chov, a využití pokusných zvířat 1.díl (2007) Brno, vydala Společnost pro vědu o laboratorních zvířatechKNOTEK Z., I. MÍŠEK ed. kolektiv autorů Chov a využití pokusných zvířat 2.díl (1999) Brno, vydala Společnost pro vědu o laboratorních zvířatechDoporučená literatura k experimentální chirurgii: experimentální chirurgiePAVLOV I.P. Sebrané spisy I - V (1952 - 1961)MARKOWITZ J., J. ARCHIBALD, H. G. DOWNIE Experimental surgery (1964)LOPUCHIN J.M. Experimental surgery (1976)WAYNFORTH H.B., P.A. FLECKNELL Experimental and sugical technique in the rat (1994)CARREL A. Pěstování ústrojů in vitro (1940) veterinární chirurgie a pokusná zvířataJÚRNÝ F. Veterinární chirurgie (1949)LANE-PETTER W. Laboratorní zvířata (1969)BIENERTOVÁ VAŠKŮ Julie (ed.) Praktikum z patologické fyziologie LF MU obecná chirurgieKNOBLOCH J. Obecná chirurgie (1958)NIEDERLE B. Práce sestry na operačním sále (1957)ŠPERLING V. Chirurgické nástroje a přístroje (1956) učebnice VŠ a SŠZEMAN M. Chirurgická propedeutika (2000)VOJTÍŠEK V. Chirurgie I, II (1986)MANN M. Souhrn učiva z chirurgie - pro SZŠ (1991)

Požadavky

Znalost skript, přednesené teorie a předvedení získaných praktických dovedností. Zápočet se uděluje na základě 100% docházky a prokázání získaných znalostí a dovedností při závěrečném testu a pohovoru.

Garant

RNDr. Lenka Řezáčová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lenka Řezáčová, Ph.D.